fbpx Skip to content

560.000 østrigere kræver folkeafstemning om TTIP og CETA

Over en halv million har skrevet under mod handelsaftalerne TTIP, TiSA og CETA i Østrig. Også i Danmark spirer modstanden frem mod EU-parlamentets afstemning om CETA til februar.

Handelsaftalernes store konsekvenser for demokrati, velfærd og miljø har skabt protester over hele Europa.
Foto: Wikimedia Commons

af Freja Wedenborg

På bare en uge har 562.552 østrigere skrevet under på et krav om en folkeafstemning om de kontroversielle handelsaftaler TTIP, TiSA og CETA.

Det skriver EurActiv Germany.

De mere end en halv million underskrifter bør være et wake up call til de østrigske parlamentsmedlemmer. De kan på ingen måde vedtage CETA nu.

Alexander Egit, Greenpeace Østrig

I Østrig kræver det 100.000 underskrifter, hvis et krav skal tages op i parlamentet, men mere end fem gange så mange har altså skrevet under på kravet. Initiativtagerne vil nu bruge resultatet til at lægge pres på parlamentet for en folkeafstemning om de tre aftaler.

Greenpeace kræver VETO

Hos Greenpeace Østrig opfordrer direktør Alexander Egit parlamentet til at nedlægge veto mod handelsaftalerne.

“De mere end en halv million underskrifter bør være et wake up call til de østrigske parlamentsmedlemmer. De kan på ingen måde vedtage CETA nu. Aftalen gavner først og fremmest virksomheder og ikke borgerne, og den bringer miljøet i fare,” siger han i en pressemeddelelse.

Ifølge EurActiv vil der snarest blive holdt en debat i det østrigske parlament om handelsaftalerne og en potentiel folkeafstemning.

>> Tjek det østrigske initiativ ud her

Kravet skal dog ikke nødvendigvis vente opbakning fra den nyvalgte præsident Alexander Van der Bellen, skriver nyhedsportalen.

Selvom præsidenten, der repræsenterer De Grønne, var kritisk overfor handelsaftalerne under sin valgkampagne, står der ikke noget i det nye regeringsgrundlag om en ændret kurs overfor handelsaftalerne.

Også modstand i Danmark

De tre handelsaftaler bliver forhandlet mellem EU og en række andre parter i dybeste hemmelighed. Lækkede dokumenter har vist, hvordan de sætter industriens interesser over hensynet til arbejdstagerrettigheder og miljø og for at underminere de nationale demokratier.

Det har skabt store folkelige protester og flere underskriftsinitiativer med krav om folkeafstemninger.

Også i Danmark spirer modstanden.

I denne måned er Folkebevægelsen mod EU sammen med blandt andre Mellemfolkeligt Samvirke, Prosa, Danske Studerendes Fællesråd, Det Økologiske Råd og Afrika Kontakt med til at starte et nyt initiativ op mod de uretfærdige handelsaftaler, som blandt andet planlægger en demo og en aktionsuge.

Det kan du læse mere om her.

Du kan også følge Folkebevægelsens egen kampagne mod TTIP, TiSA og CETA her – og blive en del af kampen ved at melde dig ind her.


Fakta: TTIP, TiSA og CETA

TTIP, TiSA og CETA er tre handelsaftaler, som EU-Kommissionen forhandler om på vegne af medlemslandene.

  • TTIP (Transatlantic Trade and Investment Partnership) er en handelsaftale mellem EU og USA, og den største og mest omfattende frihandelsaftale i historien. Den skal fjerne såkaldte “handelsbarrierer”, hvad der blandt andet hentyder til lovgivning om miljø og arbejdstagerrettigheder. Forhandlingerne mellem EU og USA er gået i stå siden valget af Donald Trump i november, men forventes genoptaget.
  • TiSA (Trade in Services Agreement) er en handelsaftale mellem EU, USA og 21 andre lande, som har til formål at udvide den globale handel med serviceydelser. EU-Kommissionen forhandler stadig om TiSA.
  • CETA (Comprehensive Economic and Trade Agreement) er en handelsaftale mellem EU og Canada, der svarer til TTIP med USA. CETA er underskrevet af parterne og skal nu godkendes af EU-parlamentet ved en afstemning den 15. februar. Herefter skal aftalen ratificeres i de enkelte landes parlamenter eller regeringer.
Back To Top