fbpx Skip to content

Deltagelse i bankunion vil betyde stort tab af handlefrihed

Styrelsesrådet for ECB, hvor Danmark ikke er repræsenteret, får mulighed for at bestemme vigtige dele af den økonomiske politik, hvis Danmark ryger med i EUs bankunion.

Det skriver Berlingske.

ECB får nemlig mulighed for på egen hånd at skride ind over for eksempelvis faretruende bobler på det danske boligmarked eller andre steder i økonomien, hvor de ser en finansiel eller økonomisk trussel.

Det er regeringens nye rapport om Danmarks mulige deltagelse i EUs bankunion, der slår fast, at Danmark ved en deltagelse i bankunionen giver ECBs Styrelsesråd ”“ hvor Danmark ikke er repræsenteret ”“ mulighed for på egen hånd at tage de såkaldte “makroprudentielle værktøjer” i brug.

Det er værktøjer, som skal bruges, hvis en økonomisk fare truer forude, eller særlig forsigtighed er nødvendig.

ECB får dermed mulighed for at tvinge danske banker til at polstre sig bedre med større økonomiske stødpuder, hvis det har til formål at »imødegå opbygning af såkaldte systemiske risici på det finansielle område«, som det hedder i rapporten.

Professor Jesper Rangvid fra Copenhagen Business School (CBS) siger, at dette er ét af de områder, hvor Danmark afgiver handlefrihed til ECB, hvis vi tilslutter os bankunionen.

Magt til ECB
De særlige makroprudentielle værktøjer er en ny og smartere måde at føre økonomisk politik på.

I stedet for at benytte traditionelle finanspolitiske instrumenter, såsom offentlige besparelser eller højere skatter til at stramme op med, når en økonomi kører for stærkt, så giver de nye værktøjer mulighed for at stramme op via den finansielle sektor.

Det er et mere kirurgisk indgreb, der tilmed kan vedtages uden et politisk flertal i Folketinget. De nye indgreb fastsættes af erhvervs- og vwækstministeren ”“ eller af ECB, hvis Danmark tilslutter sig bankunionen ”“ og ECB vurderer anderledes end ministeren.

Læs hele historien her.

Back To Top