fbpx Skip to content

Efter cyberaktion: Vigtige ændringsforslag til TiSA vedtaget

Der gik et sus gennem salen i EU-parlamentsbygningen i Strasbourg, da Folkebevægelsens gruppe GUE/NGL i dag overraskende fik vedtaget to vigtige ændringsforslag til frihandelsaftalen TiSA.

Der er stadig brug for et massivt folkeligt pres fra neden, hvis det skal lykkes at få taget TiSA af bordet
Rina Ronja Kari

Den kontroversielle handelsaftale vil betyde omfattende privatiseringer af velfærdsområder som sundhed, uddannelse og offentlig transport.

>> Læs mere om TiSA her

EU-Kommissionen forhandler i øjeblikket om aftalen på vegne af EU, og parlamentet vedtog at støtte kommissionens mandat. Forhandlingerne om TiSA fortsætter altså stadig.

Mandatet blev vedtaget med et flertal bestående af 532 stemmer for, mens 131 stemte imod og 86 afstod fra at stemme.

Vigtige ændringsforslag

Men der blev samtidig vedtaget en række vigtige ændringsforslag til kommissionens forhandlingsmandat.

Det gælder blandt andet et ændringsforslag fra Folkebevægelsen og resten af gruppen GUE/NGL, som sikrer, at ILO-konventionen om arbejdstagerrettigheder bliver skrevet ind i aftalen.

Gruppen fik også vedtaget et ændringsforslag som gør, at fremtidige regeringer kan tilbagerulle privatiseringer af velfærdsområder. Noget som Kommissionens oprindelige forslag ellers ville blokere for.

Omvendt blev et forslag om den såkaldte positiv-liste forkastet. Forslaget skulle have erstattet TiSA-aftalens princip om negativ-listning, som gør, at alle velfærdsområder som udgangspunkt er privatiserede, med mindre landene i aftalen specifikt beder om, at de bliver undtaget.

Twitterstorm skabte pres

Forud for dagens afstemning havde Folkebevægelsen mod EU og resten af partierne i GUE/NGL lagt pres på resten af parlamentet med en intensiv kampagne på de sociale medier med sloganet #StopTiSA.

“Der er ingen tvivl om at det, sammen med protester fra fagforeninger og NGO’er, har været med til at lægge pres på parlamentet. Det er utrolig glædeligt, at det har virket,” siger MEP Rina Ronja Kari.

Hun understreger dog, at slaget langt fra er vundet endnu.

“Parlamentet vedtog jo stadig at støtte aftalen, så Kommissionen forhandler videre med USA og de andre lande. Og desværre var der ikke opbakning til et forslag om, at parlamentet skulle stemme imod aftalen i sidste ende, hvis de krav, vi har vedtaget i dag, ikke kommer med i den endelige tekst. Så der er stadig brug for et massivt folkeligt pres fra neden, hvis det skal lykkes at få taget TiSA af bordet,” siger Rina Ronja Kari.

_______________________________________________________________________

Vær med i kampen mod TiSA!

Følg Folkebevægelsen mod EU her:

Følg Rina Ronja Kari her:

Back To Top