fbpx Skip to content

Ekspert: Bedst at stoppe Europas fiskeri

Et fuldstændigt stop for fiskeri i Europas have vil være langt det bedste for de forpinte bestande af fisk.

Det mener den anerkendte havbiolog Callum Roberts fra universitetet i York, England.

Fisk skal fredes

Callum Roberts holdt mandag oplæg for politikerne i EU-parlamentets udvalg for fiskeri, hvor havbiologen fremlagde sin forskning inden for det europæiske fiskeri.

Godt nok sagde professoren, at det bedste ville være et fuldt stop for fiskeriet, men mindre kan også hjælpe de overfiskede bestande af fisk i Europas farvande.

– Hvis vi laver marinereservater med fredede fiskezoner, vil det kunne gavne genopretningen af både fisk og ynglesteder, sagde Callum Roberts.

Helt konkret skal 10-20 procent af havene omkring Europa fredes for fiskeri, og professoren påpegede endda, at anden forskning anbefalede hele 30 procent.

Ingen beskyttelse i dag

Til sammenligning er kun 0,01 procent fredet i dag, og bare 10-20 procent vil ifølge professoren give flotte resultater.

– Det vil have den effekt, at fiskene også trækker ud på pladser ved siden af reservaterne, så fiskerne vil begynde at fange flere fisk, sagde Callum Roberts.

Den britiske professor brugte Øresund som et godt eksempel på, hvordan marinereservater sørger for, fiskekutterne ikke fanger for meget.

– I Øresund har det været forbudt at fiske med trawl i 30 år. Sammenlignet med Kattegat, hvor trawl er tilladt, er bestanden af torsk ikke faldet, og der er i dag 15-30 gange så mange torsk i Øresund som længere nord på, sagde forskeren.

En investering

Et par af de fremmødte parlamentsmedlemmer stillede kritiske spøgsmål om, hvad det vil koste, hvis man skal frede 10-20 af de europæiske farvande.

– Det er selvfølgelig en dyr investering, men omkostningerne vil tilbagebetales til gavn for fiskerne og turismen. Det skal ses som en investering, og det er ikke småpenge, men det er et røverkøb i forhold til de tilskud, vi betaler nu, siger han.

Flere af udvalgsmedlemmerne var meget positive over for ideen og mente endda, at 10-20 procent ikke var nok, men Callum Roberts sagde, at marinereservater heller ikke kunne gøre det alene.

– Det er en investering som med aktier. Man sætter ikke alle sine penge ét sted. Man skal også kigge på for eksempel trawl og muslingeskrab, sagde han.

Endeligt slog professoren fast, at det ikke ville hjælpe noget, hvis man fortsatte det hårde fiskeri, når fiskene begyndte at vende tilbage.

– Industrien skal ikke bestemme her. De ser meget kortsigtet på tingene. Det hjælper ikke noget, hvis vi bare prøver i fem år. Det skal virke år efter år, men så er det også en investering i fremtiden, sagde han.

Back To Top