fbpx Skip to content

EU begrænser livsnødvendig medicin

Derfor har den internationale humanitære organisation, Læger uden grænser, lanceret en global kampagne for at stoppe EU’s forsøg på at begrænse adgangen til disse lægemidler, som anvendes af patienter over hele verden.

EU forsøger nemlig igennem forhandlingerne af handelsaftalen at få indført langt skrappere kontrol med såkaldt generisk medicin, medicin som er lignende eller identiske versioner af det originale lægemiddel, men som er langt billigere.

Fx koster det 56.000 kroner om året at behandle en HIV-patient med originalmedicin, mens samme behandling med kopimedicin fra Indien kun koster 840 kroner om året. Det er derfor altafgørende at bl.a. humanitære organisationer kan få adgang til den billige kopimedicin, som er blevet produceret under lovlige forhold i Indien.

– Vi er afhængige af adgangen til generiske lægemidler som dem, der er produceret i Indien for at behandle alle former for sygdomme. Vi køber 80 procent af vores AIDS-medicin fra Indien – medicin, der holder 160.000 mennesker i live i dag, forklarer Dr. Unni Karunakara, formand for Læger uden Grænsers internationale råd.

Handelsaftalen med Indien er blot et af mange angreb på generisk medicin, som EU i øjeblikket gennemfører. Flere handelsaftaler, EU har indgået med lande rundt omkring i verden, stiller således langt strengere bestemmelser for den intellektuelle ejendomsret af medicin, end der kræves af international lov. Det truer produktionen af de generiske lægemidler.

En ny undersøgelse har vist at op mod 90 procent af bestemte former for AIDS-medicin, der købes af internationale donorer, herunder de europæiske regeringer, blev købt hos generiske producenter i Indien.

Læs mere på MSF.org – klik her

Støt Læger uden grænser i deres kampagne “Europa! Hands off our Medicine” – klik her

Back To Top