fbpx Skip to content

EU-godkendt formandsland krænker menneskerettighederne

Med irske Joe Higgins i spidsen besøgte en delegation fra EU-parlamentets venstrefløjsgruppe (GUE/NGL) Kasakhstan fra 30. august til 6. september 2010. Delegationen mødtes med menneskerettighedsaktivister, uafhængige fagforeningsaktivister, journalister og aktivister fra bevægelsen “Kasakhstan 2012”. Delegationens oplevelse af Kasakhstan er klar: Der sker grove menneskerettighedsovertrædelser i landet, bl.a. i fængslerne, som omverden ikke må ignorere.

Ifølge Higgins forsøger den siddende regering af al sin magt at forhindre, at sandheden om hvad der virkelig sker i landet, kommer ud til resten af verden. Blandt andet skulle delegationen have mødt Vadim Kuramshin, som har afsonet en fængselsstraf på tre år ”“ angiveligt for at have afdækket en række korruptionssager blandt myndighederne i hans hjemegn. Men delegationen nåede aldrig at møde Kuramshin, da han blev anholdt inden mødet og fængslet for ti dage.

Under besøget mødtes Joe Higgins med to tidligere fanger, som gav detaljerede beskrivelser og beviser på den tortur, de havde oplevet på egen krop i fængslet. Begge refererede især til et torturredskab som bliver kaldt for “kameraet”, som er et læderreb på ca. en meter. Redskabet bliver kaldt for “kameraet” fordi det medfører så meget smerte at blive slået med den, at øjnene blinker med intensiteten af smerte.

Efter længere tids intenst lobbyarbejde blev Kasakhstan tildelt årets formandskab for OSCE (Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa), hvis erklærede formål bl.a. er at forsvare menneskerettighederne. Af de 56 OSCE medlemmer, består de 27 af EU’s af medlemslande, som også godkendte Kasakhstans formandskab. Delegationen protesterer nu mod det forestående OSCE’s ministerrådsmøde i Astana, Kasakhstans hovedstad, som vil finde sted den 1. og 2. december 2010, og opfordrer EU-medlemslandene til ikke at deltage til mødet.

Læs Amnesty International’s rapport om tortur og straffrihed i Kasakhstan – [klik her!
->http://www.amnesty.org/en/library/asset/EUR57/001/2010/en/88639715-0122-4cdd-ab15-9583ec80f30d/eur570012010en.pdf]

Back To Top