fbpx Skip to content

EU-Kommissionen: Danmark skal betale dagpenge til EU-borgere i andre lande i seks måneder

EU-borgere skal kunne tage danske dagpenge med ud af Danmark i længere tid. Det mener EU-Kommissionen, som har afvist det danske Folketings protester. MEP for Folkebevægelsen mod EU Rina Ronja Kari mener, at sagen tydeligt viser, at EU griber ind i danske anliggender.

EU-Kommissionen ønsker, at EU-borgere skal kunne tage danske dagpenge med til udlandet i seks måneder. (Arkivfoto: Johann H. Addicks / Wikimedia Commons)

EU-Kommissionen har afvist det danske Folketings protester i sagen om udbetaling af danske dagpenge til EU-borgere, som har forladt Danmark. Det skriver Jyllandsposten.

Dermed lægger Kommissionen op til, at EU-borgere vil kunne få ret til at tage dagpenge med ud af Danmark i dobbelt så lang tid. I dag kan EU-borgere tage dagpenge med sig i tre måneder, men EU-Komissionen ønsker, at perioden fremover skal være seks måneder.

Der er endnu ikke truffet en endelig afgørelse i sagen, som skal forhandles på plads mellem de 28 EU-lande og EU-Parlamentet.

EU-Kommissionen tilsidesætter Folketinget

EU-Kommissionen har truffet denne afgørelse, selvom et bredt flertal i Folketinget har protesteret imod forlængelsen af dagpengeperioden.

”EU er med den afgørelse med til at underminere det danske dagpengesystem og den danske velfærdsstat. Det er et helt utilstedeligt indgreb mod det danske folkestyre og den danske befolknings ret til selvbestemmelse,” siger Rina Ronja Kari.

EU-Kommissionen: Flere arbejdsløshedsydelser over grænserne

Ifølge Jyllandsposten har EU-Kommissionen ikke alene fastholdt sit forslag. Den fremhæver desuden i et brev til Folketinget, at hensigten med at udvide dagpengeretten i udlandet til seks måneder er at få flere til at eksportere arbejdsløshedsydelser over grænserne.

I brevet står, at »reglernes fulde potentiale ikke opnås«, som det er i dag. Kommissionen skriver i sit brev til Folketinget, at kun en »lille andel« af de ledige europæere, som søger job i andre lande, i dag tager arbejdsløshedsydelser med ud. Kommissionen vurderer, at det skyldes, at tre måneders dagpenge er »for kort til at udgøre en realistisk mulighed for at finde arbejde«.

”Naturligvis skal udenlandske arbejdere i Danmark have de ydelser, som de har krav på. Men EU-Kommissionens adfærd er endnu et tydeligt eksempel på, hvordan EU griber ind i interne danske forhold og både tilsidesætter det danske Folketings beslutninger og Danmarks suverænitet,” siger Rina Ronja Kari.

Back To Top