fbpx Skip to content

EU nedlægger kritiseret ekspertgruppe om fracking

EU-kommissionen har i dag nedlagt den eksterne ekspertgruppe, der skulle hjælpe kommissionen med lovgivning om fracking og skifergas-produktion.

Det sker kort tid inden den europæiske ombudsmand skulle præsentere resulatet af en undersøgelse af ekspertgruppen.

Det er ikke tilfældigt, at kommissionen beslutter at skrotte ekspertgruppen kort før den europæiske ombudsmand skal afgøre vores klage om uredelighed.
Antoine Simon, Friends of the Earth Europe

Det skriver Corporate Europe Observatory.

“Det er ikke tilfældigt, at kommissionen beslutter at skrotte ekspertgruppen kort før den europæiske ombudsmand skal afgøre vores klage om uredelighed. Frackingekspertgruppen fungerede som et lobbyværktøj for frackingindustrien, og dens nedlæggelse er en sejr for miljøet og offentligheden”, siger Antoine Simon, talsperson for Friends of the Earth Europe.

Frackingindustriens dominans

En rapport fra Corporate Europe Observatory og Friends of the Earth Europe afslørede sidste år, at gruppen næsten udelukkende bestod af repræsentanter for forskellige EU-kontorer samt repræsentanter for olie- og gasindustrien og akademikere, der har fælles interesser med industrien eller direkte er på oliegiganternes lønningsliste.

>> Læs rapporten her

Det fik de to organisationer til at klage til den europæiske ombudsmand, som ved lukningen var i gang med at efterforske potentielle interessekonflikter blandt ekspertgruppens medlemmer og om gruppen har favoriseret frackingindustriens interesser.

EU-Kommissionen har kategorisk afvist klagerne over bias, men har altså nu opsagt den eksterne ekspertgruppe og i stedet lagt rådgivningsfunktionen internt i kommissionen.

Lobbyregister på vej

Fracking er langt fra det eneste område, hvor industridominerede ekspertgrupper har massiv indflydelse på EU-lovgivningen.

Både medlemmer af EU-parlamentet, ombudsmanden, Friends of the Earth Europe og Corporate Europe Observatory har gentagne gange peget på problemerne med industriens dominans i de ekspertgrupper, der rådgiver kommissionen om alt fra skat til handel, men hidtil har kommissionen overhørt advarslerne.

“Ekspergrupperne giver de store virksomheder massiv indflydelse på EU-lovgivningen uden om de demokratiske spilleregler. Det har vi længe kæmpet for at gøre noget ved, blandt andet ved at arbejde for et obligatorisk lobbyregister, som vil sikre mere gennemsigtighed omkring industriens indflydelse. Og det ser faktisk ud til, at vi får et forslag til sådan et register i løbet af i år,” siger Folkebevægelsens medlem af EU-parlamentet, Rina Ronja Kari.

Back To Top