fbpx Skip to content

EU nøler med kontrol med digital våbeneksport

I en årrække har virksomheder i EU uden problemer eksporteret avanceret teknologi til diktaturstater, der anvendes til overvågning af almindelige borgere og dissidenters digitale kommunikation. På baggrund af et lovforslag fra den hollandske politiker Marietje Schaake (D66) ønsker EU-Parlamentet nu at gennemføre en række regelstramninger, der fremover skal forhindre spionteknologi i at havne i hænderne på efterretningstjenester i lande, der befinder sig på EUs sorte liste, fortæller dagbladet Information.

Lande som Syrien, Iran og tidligere Gaddafis Libyen har i en årrække været omfattet af vidtgående handelssanktioner, men det har indtil videre ikke været nok til at bremse eksporten af den eftertragtede overvågningsteknologi. Efter det omstridte iranske præsidentvalg i 2009 blev den finsk-tyske telegigant Nokia Siemens Network f.eks. stærkt kritiseret for at levere overvågningsteknologi til det iranske præstestyre.

Ekspert: Lobbyister har bremset debat

Organisationen Global Voices Online kritiserer EU for at have været for langsomme til at gøre noget ved problemet.
”Spørgsmålet om, hvorfor det har taget EU så lang tid at reagere, er et, som aktivister har stillet sig igennem en længere periode. Det er frustrerende, hvor langsommelige og halvhjertede de europæiske reaktionerne på eksempelvis det syriske regimes brutalitet har været,” siger Leila Nachawati fra Global Voices Online.

At debatten om eksport af teknologien indtil for nylig har været stort set fraværende i den europæiske offentlighed, skyldes ifølge den russisk-amerikanske internet-aktivist Evgeny Morozov, at de europæiske teknologifirmaer hidtil har udført et effektivt stykke lobbyarbejde.
”Der er en del debat i USA, fordi amerikansk lovgivning er mere utvetydig. I Europa er der desværre knap så meget debat. Delvist fordi store europæiske teknologivirksomheder er lykkedes med at påvirke nationale regeringer til at levere en favorabel ramme for lovgivningen på området. Vi har eksempelvis set, hvordan Sverige har tøvet med at forhindre svenske virksomheder i at handle med syriske virksomheder.”

Læs hele artiklen hos Information – klik her!

Back To Top