fbpx Skip to content

EU-ombudsmand åbner undersøgelse af Selmayr-sagen

Skandalesagen om udnævnelsen af generalsekretæren for EU-kommissionen, Martin Selmayr, raser videre. Nu vil EU-ombudsmanden starte en undersøgelse af sagen. Rina Ronja Kari tvivler på, at retfærdigheden sker fyldest.

Martin Selmayr – “Monstret fra Berlaymont” er blevet udnævnt til generalsekretær for EU-kommissionen ved et højst ureglementeret forløb (Foto: Saeima / Wikimedia Commons)

EU-ombudsmand Emily O’Reilly har åbnet en undersøgelse af Martin Selmayrs pludselige udnævnelse til generalsekretær. Det skriver internetmediet Euractiv. O’Reilly har givet EU-kommissionen indtil 15. juni til at svare på syv spørgsmål, der handler om forholdet for denne udnævnelse.

EU-ombudsmanden er gået ind i sagen på baggrund af store mængder klager, som hun har modtaget fra EU-parlamentsmedlemmer. Klagerne omhandler Selmayrs pludselige forfremmelse og lovligheden af denne, skriver EURACTIV.

>> Læs mere om sagen her

Kari: Tvivler på at retfærdighed sker fyldest

“Det er glædeligt, at EU-ombudsmanden har valgt at undersøge denne betændte sag. Men desværre har jeg ikke de store forhåbninger om, at en undersøgelse vil føre til noget som helst. Der er jo tale om EU’s øverste top. Det ville være meget mærkeligt, hvis noget som helst fik konsekvenser for dem,” siger Rina Ronja Kari.

EU-ombudsmanden har mulighed for at virke som mægler eller fremsætte anbefalinger og henstillinger, men ombudsmanden har ikke bemyndigelse til at omstøde beslutninger eller gennemtrumfe afgørelser. Mary O’Reilly kan altså ikke stille noget reelt op i Selmayr-sagen.

I april stemte et overvældende flertal af EU-parlamentet for et initiativ, som fordømmer de “kup-lignende” tilstande omkring Selmayrs forfremmelse. Juncker har dog bebudet, at hvis Selmayr tvinges til at gå af, så vil han også selv træde tilbage. Dermed har han forsøgt at lægge maksimalt politisk pres på sine kritikere.

EU-Parlament vil ikke stille mistillidsvotum

“Hvis mine kolleger i EU-Parlamentet virkelig ville gøre op med Junckers regelbrud og nepotisme, så kunne man faktisk have stillet et mistillidsvotum og tvunget ham til at gå af. Men det skete ikke. Det skete heller ikke, da Junckers rolle i LuxLeaks skattelyskandalen blev afsløret. Så det er meget usandsynligt, at det vil ske nu. EU-Parlamentets kritik er mest af alt teatertorden og spil for galleriet,” siger Kari

Jean-Claude Juncker var som skatte- og premierminister i Luxembourg medvirkende til at gøre landet til et skattely, så rigmænd og internationale firmaer kunne undgå at betale skat. EU-landenes statskasser og velfærdssystemer er dermed gået glip af milliarder af euro.

Da Rina Ronja Kari medvirkede til at stille et mistillidsvotum til Juncker på grund af skattely skandalen, kunne der ikke samles flertal i EU-Parlamentet til at fjerne Jucker fra posten som Kommissionsformand. LuxLeaks-sagen har således ikke haft nogen konsekvenser for Juncker – hverken juridisk eller politisk.

>> Læs Rina Ronja Karis kommentar til Selmayr-sagen

Forfremmet to gange på få minutter

Selmayr-sagen – eller Selmayr-gate – går i korte træk ud på, at Martin Selmayr blev forfremmet to gange på samme dag, med få minutters mellemrum.

Oprindeligt var Selmayr kabinetschef for EU-kommissionsformand Jean-Claude Juncker, men denne stilling berettigede ham ikke til så voldsomt et avancement.

Derfor udnævnte Juncker ham til vicegeneralsekretær for EU-kommissionen, og efter få minutter i denne stilling blev Selmayr altså udnævnt til generalsekretær. Dermed var formalia ifølge Juncker overholdt.

Posten som generalsekretær for EU-kommissionen regnes for den mest magtfulde post i EU-embedsværket. Selmayr har således over 30.000 ansatte under sig.

Trods kritikken så har EU-parlamentet hverken krævet, at Selmayr trækker sig tilbage, eller at ansættelsesproceduren skal genstartes, skriver EURACTIV.

Back To Top