fbpx Skip to content

EU-Parlamentets Udvalg om International Handel godkender CETA

CETA-handelsaftalen mellem Canada og EU er den 24. januar blevet godkendt af EU-Parlamentets Udvalg om International Handel. CETA skal dermed til endelig afstemning i Parlamentet i februar.

CETA har affødt massive protester over hele Europa. Her fra en demonstration i København i oktober 2016.
CETA har affødt massive protester over hele Europa. Her fra en demonstration i København i oktober 2016.

Det er sidste udkald for at give CETA-handelsaftalen modstand i EU-Parlamentet, efter en afstemning i Udvalget om International Handel (INTA) vedtog CETA med 25 stemmer for og 15 imod, mens et medlem fra den liberale ALDE-gruppen undlod at stemme. Stemmerne splittet mellem for og imod i både den socialdemokratiske S&D gruppe og i den højrenationale ENF gruppe. De Grønne, EFDD og GUE/NGL stemte imod.

>> Se stemmefordeling

CETA skal dermed til afstemning i EU-Parlamentet i Strasbourg under plenarmødet mellem den 13. og 16. februar. Der er således kun tre uger til at lægge pres på medlemmerne af EU-Parlamentet for at få dem til at stemme imod handelsaftalen.

Du kan lægge pres på de danske MEPer ved at spørge til deres holdninger om CETA:

>> Do the CETA check!

CETA skal dog også godkendes i samtlige EU-medlemslandenes nationale parlamenter, så derfor giver det stadig mening at yde modstand mod aftalen, selvom EU-Parlamentet måtte vedtage den.

”Forfærdelig” aftale kan koste 200.000 jobs

“Det er forfærdelig aftale af mange grunde. Ikke alene er der meget lidt grund til de store løfter om jobs og økonomisk vækst, men derimod kæmpe risici for vores arbejdsrettigheder, miljøbeskyttelse og forbrugerrettigheder,” siger Anne-Marie Mineur der er skyggerapportør på CETA for GUE/NGL grupen i EU-Parlamentet.

Minneur fremhæver, at EU-Parlamentets Internationale Handelskomité har valgt at ignorere en ekspertanalyse, som har forudset en række negative konsekvenser af CETA.

Ifølge analysen kan CETA’s markedsliberalisering koste op mod 200.000 jobs i EU. Samtidig vil den økonomiske gevinst kun være en vækst af BNP på 0,03 procent efter 7 år.

CETA skal stoppes nu

Folkebevægelsen mod EU tager skarpt afstand fra CETA, fordi aftalen tilgodeser multinationale selskaber på bekostning af arbejdstagernes rettigheder, miljøet og forbrugersikkerhed.

CETA vil også kunne undergrave de demokratiske processer i aftalelandene gennem aftalens særlige voldgiftsdomstol ICS (Investment Court System).

ICS vil gøre det muligt for udenlandske firmaer at sagsøge en stat, hvis den indfører nye love, som vil hindre eller mindske firmaets indtjening. Det kan fx være love på miljøområdet eller regler inden for kemi i fødevarer eller kosmetik.

CETA handelsaftalen er blevet mødt med hård kritik og massive protester fra fagbevægelser, NGOer, miljøorganisationer og politiske partier over hele Europa. I hundredtusindvis har de seneste par år protesteret mod i Tyskland, Frankrig og Belgien, samt en lang række andre europæiske lande.

Bliv aktiv!  

Folkebevægelsen arbejder aktivt for at stoppe CETA. Det er blandt andet sket som medarrangør af en konference om CETA, TTIP og TISA på Christiansborg og en stor demonstration mod handelsaftalerne i København i oktober.

Det danske Netværk mod TTIP, TiSA og CETA har planlagt nye aktiviteter i protest mod handelsaftalerne. Folkebevægelsen vil opfordre alle til at engagere sig i arbejdet for at stoppe CETA og TTIP.

Der er dannet et CETA & TTIP-netværk i Danmark, som vil lancere Facebook og hjemmeside i februar. Indtil da kan du få mere at vide om modstanden mod CETA her:

>> Stop CETA & TTIP i Danmark – Facebook

>> Se TTIP, TiSA og CETA konferencen på Christiansborg

 

Back To Top