fbpx Skip to content

EU stryger Panama og syv andre lande fra skattelyliste

EU’s finansministre har besluttet at stryge Panama og syv andre lande fra EU’s sortliste over skattely. Rina Ronja kalder afgørelsen ’grotesk’ og mener, at EU indsats mod skattely er en ’katastrofal’.

Panama og syv andre lande er blevet fjernet fra EU’s sortliste over skattely. Her ses Panama City. (Foto: Mariordo (Mario Roberto Durán Ortiz) / Wikimedia Commons).

Kun halvanden måned. Så længe befandt Panama og syv andre lande sig på EU’s såkaldte liste over skattely, før EU’s finansministre på et møde i går besluttede at fjerne dem igen.

Beslutningen har vakt hård kritik fra skatteaktivister og NGOer som Oxfam. Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari, er blandt kritikerne.

”Beslutningen er grotesk, og den udstiller EU’s komplette mangel på vilje til at bekæmpe det enorme samfundsproblem med skattely. EU’s indsats er jo en ren parodi, når man fjerner lande på denne måde få uger efter de er tilføjet listen,” siger Rina Ronja Kari.

Hun understreger også, at listen allerede inden gårsdagens beslutning var yderst mangelfuld.

”EU besluttede, at ingen EU-lande skulle på listen. Dermed valgte man fuldstændig at ignorere nogle af verdens største skattely som Irland, Holland og Luxembourg. Skatteunddragelse og skattefusk koster hvert år EU-landene mange milliarder kroner, som burde gå til social velfærd, sundhed og uddannelse for almindelige mennesker. I stedet vælger EU at bidrage til problemet ved at lade det fortsætte uhindret,” siger Rina Ronja Kari.

“Katastrofal håndtering af skattely”

EU-finansministrene besluttede at stryge Barbados, Grenada, Sydkorea, Macao, Mongoliet, Panama, Tunesien og De Forenede Arabiske Emirater fra sortlisten.

Ifølge EU-finansministrene havde de otte lande allerede udvist tilstrækkelig vilje til at tage fat på de mangler, som EU identificerede da den etablerede sortlisten. Landene er nu placeret på den såkaldte grå liste over lande, som har forpligtet sig at lave ændringer.

“EU skynder sig at tage landene af sortlisten uden at være klar over om de rent faktisk har forpligtet sig til at forbedre sig,” siger Aurore Chardonnet fra Oxfam.

Rina Ronja Kari er enig:

”EU’s håndtering af skattely er katastrofal. Det er helt tydeligt, at EU på ingen måde er egnet til at tackle dette enorme samfundsproblem. EU tilgodeser store virksomheder og velhavere på bekostning af almindelige skatteborgere, og derfor udviser EU en meget lille interesse i reelt at bremse skattely, som netop gavner disse grupper.”

Back To Top