fbpx Skip to content

Ny kampagne: Irere vil ud af EU’s militære samarbejde

Irske People’s Movement og Peace and Neutrality Association (PANA) lancerede lørdag 17. februar en kampagne for at trække Irland ud af EU’s militære samarbejdsprojekt, PESCO. Lave K. Broch fra Folkebevægelsen mod EU deltog som taler på konferencen, der startede kampagnen.

Lave K. Broch fra Folkebevægelsen mod EU (nederst tv.) holdt oplæg i Dublin om bl.a. det danske forsvarsforbehold til opstarten på en irsk kampagne mod Irlands deltagelse i EU’s militære PESCO-samarbejde.

Irland tilsluttede sig i december måned 2017 EU’s militære samarbejde, PESCO. Det skete selvom der i 2009 blev afgivet et løfte om, at Irland kunne bevare sin neutralitet, hvis det irske folk stemte ja til Lissabon-traktaten.

På trods af løftet afholdt det irske parlament dog kun fire timers debat, før landets regering indlemmede landet i PESCO i december 2017.

Kampagnen mod PESCO er tværpolitisk. Over 40 medlemmer af det irske parlament støtter kampagnen imod PESCO. Konferencen havde også deltagelse af Dublins borgmester Mícheál Éamonn Mac Donncha fra Sinn Féin og bl.a. lederen af de irske Grønne Eamon Ryan deltog i konferencen.

Oplæg fra Folkebevægelsen mod EU

Lanceringen af kampagnen fandt sted i forbindelse med en velbesøgt konference i Lord Mayors House i Dublin. Lave K. Broch, der er førstesuppleant til EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU, var en af talerne på konferencen.

Broch talte om det danske forsvarsforbehold i EU og alternativer til EU’s militære union. Mange irere ønsker, at Irland skal have et forbehold, som Danmark.

”Jeg forklarede blandt andet, at vi i Danmark og Irland kan gøre mere for freden, hvis vores lande holder op med at følge EU’s terrorliste. For EU’s terrorliste er til skade for freden, og Norges fredsarbejde hænger sammen med at landet ikke følger EU’s terrorliste,” forklarer han.

EU er ikke fredens projekt

Ifølge Lave K. Broch var vidensniveauet på konferencen højt, og der blev bl.a. sat fokus på EU’s støtte til en våbenindustri, der eksporterer våben til regeringer, der vedvarende krænker menneskerettighederne. Derudover omhandlede konferencen EU’s ambitioner inden for det militære område.

”EU’s politik til fordel for oprustning og styrkelse af militærindustrien går stik imod myten om EU som et ’fredens projekt’. At EU støtter våbenindustrien er ikke fremmende for freden, tværtimod. Det vil være langt bedre, hvis de europæiske lande i stedet støtter FN’s fredsarbejde direkte uden at gå omvejen via EU ,” siger Broch.

Han ser det som særdeles positivt, at der nu skabes debat og kritik i Irland omkring deltagelsen i PESCO.

“Forhåbentligt kan denne kampagne sætte militariseringen af EU på dagsordenen, og med lidt held kan debatten sprede sig til andre EU-medlemslande,” siger Lave K. Broch.

 

Back To Top