Kommissionen vil undersøge om dansk dagpengekrav om tre månders arbejde i Danmark er lovligt i EU...

EU-Kommissionen undersøger i øjeblikket, om borgere fra andre EU-lande skal have lettere adgang til dagpenge i Danmark.
"Vi begyndte tidligere i år at se på den danske lovgivning, da den kan være i uoverensstemmelse med EU-forordningen," siger talsmand for EU-Kommissionen Jonathan Todd i Jyllands-Posten.
I dag kræver de danske myndigheder, at 3 af de 12 måneders arbejde, som er krævet for at kunne få dagpenge, skal foregå i Danmark. Men kravet om arbejde på dansk jord er muligvis ulovligt, påpeger EU-talsmanden.

Klaus Jensen, som er a-kasseleder i 3F Transport Logistik og Byg i Århus, er bekymret for konsekvenserne.
- Det vil medføre en stigning i udgifterne til dagpenge og øge presset på den i forvejen alt for lave dagpengesats. Der er ingen tvivl om, at det er det, EU sigter efter, siger Klaus Jensen.

Brian Olsen fra Folkebevægelsens faglige udvalg er enig:
- EU skal ikke blande sig i det danske dagpengesystem. EU har dikteret forringelser af efterløn, dapenge og læreres arbejdsvilkår. Det er ikke mange fra det øvrige EU, der i dag søger om dagpenge i Danmark, Men når Kommisionen vil lette adgang til dagpenge for folk fra andre EU-lande, så risikerer det at åbne en ladeport, der vil betyde et øget pres på dagpengeudgifterne. Derfor er paroler som Nej til EU og ud af EU stadig aktuelle, siger Brian Olsen.