fbpx Skip to content

Kari advarer mod EU-hær efter Merkels tale til EU-Parlamentet

Tysklands forbundskansler Angela Merkel holdt i dag en tale i EU-Parlamentet i Strasbourg, hvor hun præsenterede sine visioner for EU’s fremtid. Hun ønsker en EU-hær og afskaffelse af vetoretten inden for udenrigspolitik. Rina Ronja Kari kalder talen ’dybt bekymrende’.

Tysklands forbundskansler Angela Merkel holdt tale i EU-Parlamentet, hvor hun udtrykte ønske om at indføre en fælles EU-hær. (Arkivfoto: EPP / Flickr).

EU-Parlamentet har inviteret samtlige medlemsstaternes ledere til at præsentere deres bud på ’Fremtidens EU’ under parlamentets plenarsamlinger i Strasbourg. I dag var turen kommet til forbundskansler Angela Merkel.

I sin tale til EU-Parlamentet gav Merkel udtryk for, at hun ønsker et mere integreret EU med øgede beføjelser. Merkel vil således gerne indføre en fælles EU-hær. Desuden vil hun indføre fælles EU-regler for eksport af våben. I dag kan medlemslandene selv fastsætte nationale regler for våbeneksport.

Rina Ronja Kari, der er medlem af EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU forholder sig kritisk til Merkels om udmelding om et fælles EU-militær.

”Merkels tale til EU-Parlamentet i dag viser tydeligt, at EU-eliten arbejder målrettet på at få en fælles EU-hær. Det er ikke blot en teoretisk fremtidstale, men noget der arbejdes direkte på. Det vil medføre øget militarisering af Europa og øge risikoen for konflikt,” siger Rina Ronja Kari.

Kari er også bekymret for at fælles EU-regler for våbeneksport kan umuliggøre særskilte nationale forbud mod at sælge våben til diktaturer eller styrer, der bryder menneskerettighederne.

Afskaf vetoret inden for EU’s udenrigspolitik

Merkel gav desuden udtryk for, at hun gerne vil afskaffe vetoretten inden for EU’s udenrigspolitik.

Det ville betyde, at et land ikke ville kunne modsætte sig et flertal i EU, og derfor ville være underlagt en fælles EU-politik på udenrigsområdet.

Også på dette punkt er Rina Ronja Kari stærkt uenig med den tyske forbundskansler.

”Merkels ønske om at afskaffe vetoretten inden for EU’s udenrigspolitik er dybt bekymrende. De små landes interesser vil blive underlagt Tyskland og Frankrig. Beslutninger om militær og udenrigspolitik bør være forankret i de nationale parlamenter, så borgerne har indflydelse på beslutningerne,” siger Rona Ronja Kari.

Ifølge Kari vil afskaffelsen af vetoretten medføre en stærk centralisering af beslutningsprocesserne i Bruxelles, og det vil favorisere de største lande og samtidig fratage de mindre medlemslande indflydelse på deres egen udenrigspolitik.

”Vi skal ikke fortsætte denne opbygning af en EU-hær og en EU-stat,” siger Rina Ronja Kari.

 

 

Back To Top