fbpx Skip to content

Kari: EU skal holde fingrene fra dansk arbejdsmarkedskonflikt

En storkonflikt i lufttransportsektoren er ved at blusse op. Fagbevægelsen vil sympatistrejke mod det irske luftfartsselskabe Ryanair, der planlægger at lave en base i København.

Dette indebærer, at alle Ryanair-ansatte, der arbejder i København, skal arbejde på irsk overenskomst.

Og derfor iværksætter flere LO-forbund sympatistrejker mod Ryanair. Det har fået selskabet til at varsle, at man vil afprøve arbejdsmarkedskonflikten ved EU-Domstolen, hvis ikke den danske arbejdsret stempler sympatistrejkerne som ulovlige.

Det siger Ryanairs kommercielle direktør mandag til DR Nyheder.

EU skal blande sig uden om
Men en ren dansk arbejdsmarkedskonflikt mellem arbejdsmarkedets parter skal ikke for EU-Domstolen, hvis det står til MEP Rina Ronja Kari. Hun mener, at EU skal blande sig helt uden om konflikten.

“EU skal holde nallerne fra en ren dansk arbejdsmarkedskonflikt. Den danske arbejdsret kan fint afgøre denne sag. EU-Domstolen har intet at gøre i den her konflikt,” siger Rina Ronja Kari og fortsætter:

“Vi har alt for ofte set EU-Domstolen tage hensyn til EU’s indre marked på bekostning af grundlæggende faglige rettigheder. Derfor vil en afprøvning ved EU-Domstolen kunne undergrave hele den danske aftalemodel.”

Domstolen er ligeglad med social dumping
Rina Ronja Kari peger desuden på, at EU-Domstolen ikke kerer sig om social dumping.

“EU-Domstolen går ikke op i social dumping. Den går kun op i en rigid fortolkning af den frie bevægelighed og det indre marked. Det er ikke sådan, vi ønsker at tolke vores arbejdsmarked og vores aftalemodel.”

Grundlæggende skal EU ikke vurdere, hvilke tiltag den danske fagbevægelse kan tage mod social dumping. Det har vi traditionelt selv kunne klare uden hjælp fra EU, siger Rina Ronja Kari.

“Sympatistrejker er et vigtigt våben i kampen mod social dumping. Vi har i Danmark klaret mange arbejdsmarkedskonflikter selv mellem parterne og den danske arbejdsret, hvor der har været en anerkendelse af, at det er vigtigt at få lov til at strejke, når arbejdsgivere forsøger at gennemtvinge social dumping. Det skal EU-Domstolen holde sine fingre fra,” slutter hun.

Back To Top