fbpx Skip to content

Kari: EU’s sprøjtegiftudvalg kan blive en syltekrukke

Oven på skandalesagen med EU’s godkendelse af sprøjtemidlet glyphosat har EU-Parlamentet netop nedsat en gruppe, der skal undersøge EU’s godkendelsesprocesser for sprøjtemidler. Rina Ronja Kari frygter, at der bliver tale om endnu en ’syltekrukke’.  

EU har godkendt sprøjtemidlet glyphosat, som findes i Roundup, selvom FN’s forskningcenter i kræft mener, at stoffet er kræftfremkaldende. (Arkivfoto: Lite-Trac / Wikimedia Commons)

Efter sidste års skandalesag med EU’s godkendelse af sprøjtemidlet glyphosat, hvor EU brugte sprøjtemiddelgiganten Monsantos egne resultater som grundlag for godkendelsen, har Europa-Parlamentet i dag (6. februar) besluttet at nedsætte en undersøgelsesgruppe, som skal kigge nærmere på EU’s processer for godkendelse af sprøjtemidler.

EU’s godkendelse af glyphosat blev kritiseret voldsomt at miljø- og forbrugerorganisationer, og over 1,3 millioner EU-borgere har skrevet under på en protest til EU-Kommissionen for at forbyde glyphosat.

Glyphosat i grundvandet i Danmark

Glyphosat indgår blandt andet i sprøjtemidlet Roundup, som ofte bruges i forbindelse med genmodificerede afgrøder, der kan modstå giften. Det er verdens mest brugte sprøjtemiddel, og anvendes af mange landmænd og haveejere i Danmark.

Anvendelsen af glyphosat så udbredt, at det findes i grundvandet mange steder i Danmark, og undersøgelser viser, at flere danskere har glyphosat i urinen.

”Jeg vil gerne have belyst samtlige forhold i sagen om ECHA glyphosat-godkendelse og Monsanto, og have placeret et ansvar. Men baseret på mit kendskab til EU, er der al mulig grund til at frygte, at undersøgelsesgruppen bliver endnu en af EU’s mange syltekrukker, hvor ubehagelige sager bliver sendt til lagring, indtil offentligheden har glemt dem,” siger Rina Ronja Kari.

EU brugte Monsantos egne studier

Baggrunden for EU-Parlamentets undersøgelse er, at EU’s kemiske agentur ECHA sidste år blåstemplede den fortsatte brug af glyphosat.

Imidlertid var ECHA’s resultater i direkte modstrid med FN’s verdenssundhedsorganisation WHO, hvis kræftkomité International Agency for Research on Cancer (IARC)har fremlagt studier, der mistænker glyphosat for at være kræftfremkaldende.

Dertil kom det frem, at ECHA’s frikendelse af glyphosat var baseret på undersøgelser, som var udarbejdet af den amerikanske sprøjtemiddelgigant Monsanto, der både er verdens største producent af glyphosat og af genmodificerede afgrøder.

Firmaet står derfor til at tjene mange millioner på en fortsat godkendelse.

Folkesundhed frem for økonomiske interesser

Monsantos undersøgelser nåede frem til den konklusion, at glyphosat ikke er farligt. ECHA fik massiv kritik fra blandt andet miljøorganisationer for at have baseret sine studier på Monsantos egne tal.

”De europæiske borgere og forbrugere har fortjent langt bedre end EU’s uigennemsigtige godkendelsesprocedurer. De har krav på et system, hvor farlige stoffer ikke godkendes på baggrund af producenternes egne tal. Folkesundheden må aldrig ofres for store firmaers økonomiske interesser,” siger Rina Ronja Kari.  

Back To Top