fbpx Skip to content

Kommissionen brugte krisen til at styrke sin magt

EUFAGLIGT.DK: [uddrag] – Hellere end at se sig tilsidesat valgte kommissionen at alliere sig strategisk med Tyskland, siger den britiske økonom, Philippe Legrain til Financial Times. Han har arbejdet for kommissionens formand Barroso i tre år, og sluttede så sent som i sidste måned.

Kommissionens nedskæringsfokuserede krisepolitik har været med til at splitte EU, mener han. Mens lande som Tyskland, Sverige og Finland har krævet yderligere nedskæringer, så har
lande som Spanien og Italien hellere villet satse på investeringer for at få gang i økonomien.

– EU er splittet mellem långivere og låntagere og EU-institutionerne er blevet brugt som et værktøj for långiverne til at påtvinge låntagerne deres vilje, siger Philippe Legrain.
Han peger på hele det kompleks af økonomiske styringsredskaber, som EU har indført som svar på krisen, har givet kommissionen større magt over medlemslandenes budgetter.

Kronisk krise

EU-kommissionen fastholder at nedskæringspolitikken er nødvendig og at den virker. F.eks. sagde Barroso under et besøg i Grækenland i januar, at ”kriseprogrammerne (for de kriseramte eurolande) virker,” og at Europa har lagt det værste bag sig.Tværtimod, mener hans tidligere rådgiver:

– Vi er gået fra en akut krise til en kronisk krise. Kommissionens politik har tit gjort tingene værre, siger Philippe Legrain til den engelske avis. Det hænger blandt andet sammen med, at ”mange af de ansatte i kommissionen har ”købt” en forket analyse af krisen, mener han.

(…)

Læs mere hos Fagbevægelsen mod Unionen – klik her!

Back To Top