fbpx Skip to content

Kommunal fremgang for EU-kritiske kræfter

Stemmerne er nu talt efter tirsdagens valg til de 98 kommuner og 5 regioner. Selvom EUs direktiver og regler har stor betydning for lokalplaner og kommunale afgørelser, så handlede valgkampen ikke om EU-spørgsmål. Alligevel er det interessant at se på resultatet af valget med EU-kritiske briller ”“ blandt andet i lyset af udsigt til kommende undtagelsesafstemninger.
Det er umuligt at danne sig overblik over alle konsekvenser af, hvor vælgerne satte deres krydser. Men nogle ting kan allerede nu konstateres…

Ditte i nøgleposition
Blandt Socialdemokraternes, Det Radikale Venstres, Det Konservative Folkepartis og Venstres kandidater er der sandsynligvis EU-skeptiske og euro-kritiske kandidater ”“ ligesom der er det blandt deres vælgere og medlemmer. Én af dem, der ikke er tvivl om, er den radikale spidskandidat i Skive Kommune Ditte Staun, som også er talsperson for Folkebevægelsen mod EU og organisationens 1. suppleant til EU-parlamentet.
Mens de radikale gik 1,6 pct. tilbage på landsplan var tilbagegangen kun på 0,2 pct. i Skive, hvor partiet var i valgforbund med Kristendemokraterne og en lokalliste. De radikale fordoblede sit mandattal i byrådet.
Ud af de 1.140 radikale stemmer i Skive gik 467 personligt til Ditte. Ditte Staun havde dermed nøglen til, hvem der satte sig på borgmesterposten. Hun fik forhandlet sig til, at de to radikale fik hver sin udvalgsformandspost. Ditte blev formand for Udvalget for Erhverv, Turisme, Klima og Energi, plads i Økonomiudvalget og onsdag aften samles byrådet til forsatte forhandlinger om konstitueringen.

Flere positive resultater
EU-modstanderne i Enhedslisten gik lidt tilbage og mister 10 mandater på landsplan, men gik frem i Københavns Kommune og bevarer sin borgmesterpost. Blandt de nyvalgte til Københavns Borgerrepræsentation fra Enhedslisten er Jaleh Tavakoli, som var kandidat for Folkebevægelsen ved EU-parlamentsvalget i juni.
De retsliberale EU-modstandere i Retsforbundet fik også et godt valg. Flere års tilbagegang er vendt til en svag fremgang, selvom partiet ikke blev valgt ind nogen steder.
Euro-modstanderne i SF gik markant frem og fik mere end fordoblet antallet af mandater med udsigt til flere borgmesterposter. I Københavns Kommune går partiet fra at have én borgmester til to. Og i Region Hovedstaden ser SF ud til at sætte sig i regionsborgmester-stolen. Parlamentskandidat for Folkebevægelsen Jørgen Grøn opstillede i Vesthimmerlands Kommune, hvor han nu er SF’s 2. suppleant til kommunalbestyrelsen.

Euro-modstanderne i Liberal Alliance fik Anders Samuelsen valgt ind i byrådet i Horsens.

Back To Top