skip to Main Content

Nedtælling for euroen?

Den aktuelle og dybe krise for euroen får stadig flere dystre ord med på vejen af økonomiske eksperter rundt om i verden. I dag bringer dagbladet Børsen en kommentar under overskriften Er nedtællingen til euroens endeligt i gang?” skrevet af Sylvester Eijffinger, professor i finansiel økonomi ved Tilburg-universitetet i Holland, og Edin Mujagic, monetær-økonom ved ECR Euro Currency Research og Tilburg-universitetet.
De har kigget på det oprindelige erklærede mål om at mindske de økonomiske forskelle mellem medlemslandene af den monetære union. De konstaterer, at det ikke er gået som ønsket og skriver bl.a.:
”Konsekvenserne af disse voksende forskelle kan blive alvorlige. Der må forventes voksende spændinger mellem euro-landene, når det gælder økonomipolitikken, og det samme gælder en stigende uenighed inden for ECB’s styrelsesråd i de kommende år. (…)
Spændinger i ECB og mellem de enkelte lande i euro-zonen varsler ikke godt for den fælles valutas stabilitet ”“ det gælder på den eksterne front over for andre valutaer og på den interne med hensyn til inflation.”


Euroens krise fører til EU-staten?

”Længe før euroen blev indført, økonomer advarede om, at Europa ikke var klar til en fælles valuta. Men disse advarsler blev ignoreret, og krisen kom”, skriver professor Professor i økonomi og internationale forhold ved Princeton University Paul Krugman i The New York Times.
Han tror imidlertid ikke, at udgangen på problemerne bliver euroens sammenbrud, men derimod skabelsen af Europas Forenede Stater:
”En opløsning af euroen er praktisk set næsten utænkelig. Som Berkeleys Barry Eichengreen udtrykker det, ville et forsøg på at genindføre en national valuta udløse ”the mother of all financial crises”. Så den eneste vej er frem: at sætte euroen i arbejde. Europa har brug for at bevæge sig meget længere i retning af en politisk union, så at de europæiske nationer begynder at fungere mere som amerikanske stater.”

Læs kommentaren i Børsen ”“ klik her!
Læs kommentaren i The New York Times ”“ klik her!

Back To Top

Ved at bruge hjemmesiden accepterer du brugen af cookies mere information

Vi bruger cookies i forbindelse med besøgsstatistik.
Hvis du fortsætter med at bruge hjemmesiden uden at ændre dine cookie indstillinger eller du klikker OK herunder, betragtes dette som din accept.

Luk