fbpx Skip to content

Ny EU-kurs: DF mere konstruktiv og K mere kritisk

Dansk Folkeparti skiftede formelt formand på weekendens årsmøde i Herning, hvor Kristian Thulesen Dahl overtog roret efter Pia Kjærsgaard. Allerede inden landsmødet havde han lagt op til en kursændring på EU-området, og udtalte bl.a. til Jyllands-Posten:

”Jeg tilbyder, at vi prøver at bringe diskussionen væk fra ja eller nej til at være medlem af EU, fordi jeg synes, det er så ukonstruktivt, og fordi jeg synes, det er noget, som Socialdemokraterne, Radikale, Venstre og Konservative primært har brugt til at undgå indholdsdebatten. Den skal vi have nu for at sikre, at vi får et EU, der er langt mere i pagt med, hvad befolkningen ønsker.”
På årsmødet fortsatte han i samme spor og talte om at ”koble et par vogne af toget og justere retningen (for EU, red.) sammen med England”.
– Det virker påfaldende, at kursskiftet kommer umiddelbart efter, at den konservative formand Lars Barfoed havde udelukket DFs deltagelse i en kommende borgerlig regering. EU-togets skinner og kurs blev fastlagt for over 50 år siden. At koble et par vogne fra eller til vil påvirke tempoet, men retningen har altid været ufravigelig. Derfor er ja-nej stadig relevant og nødvendig, siger Johanne Langdal Kristiansen, som er talsperson for Folkebevægelsen mod EU og bemærker omvendt positivt, at de konservative ser ud til at bevæge sig den modsatte retning.

K: Styrkelse af nationale parlamenters rolle
Om knap 14 dage ”“ den 29.-30. september holder Det Konservative Folkeparti landsråd (også i Herning), hvor et nyt partiprogram er på dagsordenen. I Folketingsgruppens udkast stod der bl.a. ”Vi vil sidde med ved bordet i Bruxelles og være med til at træffe de beslutninger, som påvirker vores politiske og økonomiske forhold. Derfor ønsker vi de fire forbehold afskaffet”.

Men det er ikke med i udkastet efter, at medlemmerne i baglandet har haft det til behandling. Nu står der omvendt: ”Vi konservative vil modarbejde unødvendig centralisering og bureaukrati. Derfor værner vi om nærhedsprincippet og er kritiske over for den udvidede fortolkning af de fælles regler, som EU-domstolen ofte anlægger. Vores udgangspunkt er et samarbejde mellem selvstændige stater, hvor de enkelte nationalstaters suverænitet respekteres, og hvor vi styrker de nationale parlamenters rolle.”
”Jeg synes, vi er landet på et afbalanceret synspunkt”, siger partiformand Lars Barfoed i Jyllands-Posten og mener, det kun er euroundtagelse, de ikke vil afskaffe, selvom udkastet ikke afklarer spørgsmålet om undtagelserne.

Back To Top