fbpx Skip to content

Ny lov om fødevaremærkning vedtages efter lobbypres

Oprindeligt var ambitionen for flere parlamentsmedlemmer at indføre en såkaldt trafiklysordning, der alt efter sukker-, fedt- og saltindhold skulle mærkes enten grøn, gul eller rød. Trafiklysordningen blev dog ikke til noget efter og i stedet tyder det nu på, at kravene til fødevaremærkningen i EU-landene bliver mindre omfattende. I stedet for trafiklysordningen bliver det for producenterne fremover obligatorisk at oplyse at oplyse kalorie-, fedt-, protein- og kulhydratindhold samt mængden af sukker og salt for alle fødevarer. I øjeblikket er denne information allerede klistret på langt de fleste fødevarer i danske supermarkeder, men fremover skal alle være det.

Flere parlamentsmedlemmer beskriver, hvordan fødevareindustrien massivt har forsøgt at påvirke beslutningsprocessen. “I al min tid som parlamentsmedlem, har jeg aldrig modtaget så mange e-mails, breve, faxe og telefonopkald, som inviterede mig til morgenmad, frokost, middag, diskussioner, seminarer og konferencer. Alle sammen organiseret og betalt af fødevareindustrirepræsentanter, og alle sammen imod mine forslag for større gennemsigtighed og ærlighed i fødevaremærkningen,” fortæller Glenis Willmott, britisk parlamentsmedlem for Labour, til EUobserver.com.

Carl Schlyter, parlamentsmedlem for Den Grønne Gruppe, udtaler: “Der er et systematisk problem med lobbyisme – den er meget ensidig. Økonomiske kræfter kan købe sig til indflydelse. NGO’er og små selskaber har ingen indflydelse.

Schlyter forslår som modtræk, at lobbyister, hver gang de sender en e-mail til et parlamentsmedlem, skal være forpligtet til samtidig at sende en kopi til et offentligt register. På den måde kan interessenter og journalister følge med i, hvilken dagsorden lobbyisterne har.

Læs mere om sagen på EUobserver.com .

Oskar Lund Rasmussen

Back To Top