fbpx Skip to content

EU-topmøde: hvad vil Danmark?

Tyskland og Frankrig er grundlæggende uenige om, hvordan et fælles tilsyn med eurozonens banker under Den Europæiske Centralbank skal se ud.

Både den tyske kansler, Angela Merkel, og Frankrigs præsident, François Hollande, havde angrebet hinanden forud for EU-topmødet.

Derudover har Storbritannien meldt ud, at de ønsker at skrue ned for det europæiske samarbejde og den videre udvikling mod en finansunion.

Samtidig er det fortsat uklart om den danske regering ønsker at være med i en bankunion. Selvom Danmark ikke er et euro-land har Danmark muligheden for at være med.

Det som lederne formåede at blive enige om var, at den lovgivningsmæssige ramme skal lægge klar til 1. januar 2013. Derefter skal lovgivningen vedtages og senere hen implementeres.

Kompromisset er en sejr for Tyskland, som ønsker mere finanspolitisk disciplin i eurozonen før der kan være tale om en fælles bankunion. På den anden side håbede Frankring og Spanien, at det fælles banktilsyn ville være på plads ved udgangen af året.

Uagtet hvordan bankunionen skrues sammen, og om der skal mere fælles finanspolitisk disciplin til, så er det skridtet videre mod en egentlig finansunion med en fælles finanslov. Spørgsmålet er, hvilke lande der vil blive en del af dette nye EU.

I DRs debat program ‘Europa eller kaos’ (16. okt) opfordrede Søren Søndergaard den danske regering til at melde klart ud til den danske befolkning, hvad regeringens vision for EU er – og om den ønsker at være en del af det Europas Forenede Stater, som EU er på vej mod. På den måde kan vi få en fornuftig og demokratisk diskussion om Danmarks fremtid i EU.

Back To Top