fbpx Skip to content

LA dropper patent-afstemning

Liberal Alliance har nu vendt på en tallerken og skiftet standpunkt omkring folkeafstemning om EUs nye patentdomstol:

“Vi har hele tiden syntes, at patentdomstolen er en god idé. Men vi var for hurtigt ude at forlange en folkeafstemning. Siden har vi dog lyttet til kritikken og må erkende, at sagen ikke er stor nok til at kræve en afstemning,” siger Liberal Alliances partileder Anders Samuelsen i en pressemeddelelse.

Liberal Alliance fastholder fortsat kravet om en folkeafstemning om EU’s finanspagt, forklarer EU-ordfører Merete Riisager:
“Vi bør have folkeafstemninger ved sager af vidtrækkende betydning – som f.eks. Finanspagten, der er en de facto-indførelse af euroen ad bagdøren. Men man bør ikke tage luften ud af folkeafstemningsinstrumentet ved at bruge det på sager, der ikke ændrer Danmarks generelle forhold til EU,” siger Merete Riisager.

7. maj: “Befolkningen bør altid høres ved suverænitetsafgivelse”

Det er elllers kun 14 dages siden, at Riisager meget principfast krævede folkeafstemning om patentdomstolen:
“Vi har det helt grundlæggende princip, at befolkningen altid bør høres, når der er tale om suverænitetsafgivelse. Det gælder også i denne sag, selv om vi støtter patentdomstolen og vil anbefale et ja ved folkeafstemningen”, udtalte Liberal Alliannces EU-ordfører Merete Riisager den 7. maj. Da sagde partiet ja til både patentdomstol og folkeafstemning.

“Vi er ikke bange for danskernes dom. Problemet er ikke, at danskerne får indflydelse på EU-spørgsmål. Vi har det generelt det modsatte problem: Danskerne har for alt lidt indflydelse på EU-spørgsmål”, sagde hun i pressen og tilføjede den gang:

“Det er ironisk, at vi kan få en folkeafstemning om patentdomstolen, men at regeringen nægtede at udskrive en folkeafstemning om Finanspagten, der jo er langt mere vidtrækkende”.

Stadig udsigt til folkeafstemning

Nu er der kun to partier, der stadig taler om folkeafstemning om EUs nye patentregler: Enhedslisten og DF. De har tilsammen 34 af Folketingets i alt 179 medlemmer og dermed mere end en sjettedel. Justitsministeriet konstateret, at patentreglerne betyder afgivelse af suverænitet i et sådan omfang, at det skal vedtages efter grundlovens paragraf 20, som kræver 5/6 flertal for at undgå folkeafstemning.

Back To Top