fbpx Skip to content

Soloafstemnning om EU-patent?

”Regeringen hælder til at afholde folkeafstemning alene om patentdomstol, selv om det koster omkring 100 millioner kroner og kan sænke valgdeltagelsen.” Sådan skrev dagbladet Politiken i går. Ifølge avisens oplysninger erkender regeringstoppen, at afstemningen ikke er til at undgå og mener ikke, at den skal ske samtidigt med andre valghandlinger. De ønsker ikke at ”forplumre” afstemningen og vil gerne øge chancen for et ja.

Folkeafstemningen virker klart uundgåelig, da hverken Enhedslisten eller DF vil stemme ja. Justitsministeriet har for længst fastslået, at dansk tilslutning betyder afgivelse af suverænitet i et omfang, som kræver behandling efter grundlovens paragraf 20. Den kræver 5/6 flertal i Folketinget, hvis folkeafstemning skal undgås. Og EL og DF råder over 34 af Folketingets i alt 179 medlemmer.

Hidtil har der i medierne været forlydende om, at afstemningen ville ske i forbindelse med kommunalvalget den 19. november. Men det tyder de nye forlydende ikke på.
”Jeg tvivler på, at man kan nå at være klar til en afstemning til efteråret, og det kan tale for, at det først bliver i løbet af foråret 2014”, siger SFs politiske ordfører Jonas Dahl i Politiken.

Blandt regeringens motiver for at holde afstemningen adskilt fra andre valghandlinger kan være spekulation i lav valgdeltagelse på grund af grundlovens § 42, stk. 5. Den kræver, at mindst 30 pct. skal stemme nej, for at et forslag forkastes.

Back To Top