Nyhed

Brems græsk GMO-forslag

Her siger demonstranter nej til GMO. Men må et land i EU gøre det? Foto: M Shields Photography

I dag står et græsk forslag til regler for, at EU’s medlemslande kan indførere nationale forbud mod dyrkning af GMO-afgrøder. Folkebevægelsen har i dag skrevet et åbent brev til regeringen og Folketinget, der opfordrer til at bremse forslaget og arbejde for en reel mulighed for, at landene kan forbyde GMO’er

”Forslaget giver ikke mulighed for at begrunde ønsker om nationalt forbud med sundheds- og miljømæssige begrundelser. Lyt til miljøorganisationer som Greenpeace og Friends of Earth i sagen.
Og forslaget giver GMO-industrien en urimelig og uforståelig indflydelse på om man får lov til et nationalt forbud. Undskyld, men hvilken virksomhed vil sige: Ja, forbyd bare salget af vores varer?”, skriver Lave K. Broch, førstesuppleant til EU-parlamentet for Folkebevægelsen i det åbne brev.

”Af demokratiske og politiske grunde bør der ikke være nogen som helst forpligtelse til, at en regering først skal appellere til et biotech-firma. Det vil give biotech-firmaerne mere magt og mere indflydelse på en regerings beslutninger”, siger Mute Schimpf fra Friends of Earth i Information i dag, hvor Jan Søndergaard, politisk rådgiver i Greenpeace, bl.a. siger:
”Uanset at det her forslag har en overskrift, der hedder, at man giver landene ret til nationalt at forbyde gmo’er, mener jeg ikke, at det her forslag sikrer den ret.”

”EU skal ikke bestemme, hvilke grunde Folketinget skal bruge til at forbyde en gmo-afgrøde. Jeg har fuld tillid til, at hvis Folketinget beslutter at afvise en gmo-afgrøde, er det, fordi de mener, der er gode grunde til det. Det skal EU ikke blande sig i”, lyder kommentaren kort og klar fra Folkebevægelsens EU-parlamentariker Rina Ronja Kari i avisen.

PDF - 63.1 kb

Læs mere i Information – klik her!

Læs det åbne brev – klik på PDF-ikonet