Nyhed

Færøerne: EU skal ikke bestemme vores fiskeri


EU-Kommissionen forbereder nu indførelsen af sanktioner mod Færøerne i striden om makrel-fiskeri i Nordatlanten.
”Situationen er den, at Island og Færøerne hver for sig har fastsat deres egne kvoter. (…) Vi bliver nødt til at anvende vores handelsinstrument, eftersom den færøske og islandske regering ikke samarbejder med os”, siger den EU’s fiskerikommissær Maria Damanaki.

Færøernes fiskiminister Jacob Vestergaard har et andet billede af situationen:
”EU er ikke interesseret i at forhandle. EU har skabt sig et incitament for at sætte sanktioner i værk. De tror, at de på den måde kan tvinge en løsning igennem. (…) Man har ignoreret kravet fra Færøerne om at få sat gang i en ny fordeling. Derfor har vi sat os en kvote, som vi synes svarer til, hvad der er af fisk i de færøske farvande”.

Men Færøerne er ikke bekymret for udsigten til sanktioner:
”Vi holder fast i, at vi har ret til at fiske makrel i de færøske farvande, og at der ikke er nogen, der skal bestemme over det. (…) Situationen giver os nogle udfordringer, men verden er stor uden for EU. Vi sælger allerede en stor del til andre steder i verden”, siger Vestergaard og siger dog, at det vil påvirke foirholdet til Danmark:
”Det er en mærkelig situation, hvis vores skibe ikke kan komme i dansk havn, og hvis EU tæller mere end Rigsfællesskabet.”