Nyhed

Kulturen skal gøre EU spiselig


ARBEJDEREN.DK: [uddrag] Hvis EU skal overleve på sigt er der brug for at skabe en europæisk identitet. Det mener Morten Løkkegaard, medlem af EU-parlamentet for Venstre og næstformand i parlamentets kulturudvalg

Han er idemand og initiativtager til et kulturprojekt, som har samlet 19 europæiske kulturpersonligheder for at skrive et kulturcharter eller ”en ny fortælling om Europa”.

- Jeg har arbejdet meget med det gab, der er mellem borgerne og beslutningstagerne i EU. Det gab er opstået, fordi man gennem mange år ikke har fortalt borgerne hele historien om EU-projektet. Det har skabt en indgroet skepsis hos mange mennesker, forklarer han til Arbejderen.

Ifølge Morten Løkkegaard mangler der et offentligt rum, hvor vi kan diskutere Europa-politik, og hvad det vil sige at være europæer. En diskussion som skal være med at give os en identitet som europæere.

- Hvis vi ikke føler os som europæere, er hele EU-projektet grundlæggende i fare på den lange bane. Hvis man ”kun” er dansker, bliver Bruxelles noget fremmed, siger Morten Løkkegaard.

(....)

Klar ideologisk krop

Helge Rørtoft-Madsen er kandidat for Folkebevægelsen mod EU til det kommende parlamentsvalg. Han er præst og er ikke imponeret over projektet.

- Det er den rene og skære idealisme. Man angler efter en fortælling, der skal besværge EU-projektets værdi og skabe sympati og opbakning og oven i købet give en fornemmelse af en særlig identitet – en europæisk identitet.

- Men man kan ikke skabe identitet – og da slet ikke en folkelig identitet – gennem at skabe en fortælling, som man tror mennesker kan identificere sig med. Folkelig identitet gror op nedefra blandt folk, lyder det fra Helge Rørtoft-Madsen.

Han ser også et skisma mellem den - efter hans opfattelse - idealistiske fortælling og realiteterne i EU.

- Man postulerer i fortællingen en række værdier – herunder at EU repræsenterer en demokratisk kultur, hvad man kan stille store spørgsmålstegne ved. Og der er overhovedet ingen selvkritisk bevidsthed til stede – ingen refleksion over, om EU selv har nogle problemer, siger Rørtoft-Madsen.

(...)

Læs hele artiklen hos Arbejderen -klik her!