fbpx Skip to content

Om bord på Titanic

Bragt på Nordjyske.dk 8. januar 2011

EURO: Den 1. januar blev den etiske valuta, kroon erstattet med euroen.

Langt de fleste danske medier har stort set at overse dette. Danmarks Radio valgte i en P1-udsendelse på årets første dag at hævde, at det var der stor tilfredshed med i Estland.

At overse eller bagatellisere, at et nyligt selvstændigt (nabo-)land med tætte bånd til Danmark opgiver en hjørnesten i en suveræn stat er pinligt. At påstå at tilfredsheden i Estland er stor; det er simpelthen forkert.

Faktisk har modstanden mod euroen og tilslutningen til kroonen i Estland været stødt stigende fra 53 pct. (mod 34 pct. ja til euroen) i oktober 2010 til, at tilslutningen til euroen lå på sølle 25 pct. af befolkningen i en opinionsundersøgelse fra den 29.december.

Det er heller ikke tilfredshed, der præger de plakater, som rundt om i landet byder esterne “velkommen ombord på Titanic”.

At euroen ikke er en redningsvest, men et enormt “Titanic”-skib umuligt at styre uden om isbjerge, vidner andre af vores naboers håndtering af krisen os om:

Den globale finanskrise første markante offer, Island, ser ud til at komme sig forholdsvis hurtigt. Det skyldes ikke mindst en selvstændig pengepolitik, som betyder at markedet har reguleret den islandske krones værdi. Det står i skærende kontrast til eksempelvis Grækenland og Irland, der med euroen er låst fast til lande med helt andre økonomiske forudsætninger. Økonomiske eksperter har således påpeget, at havde Grækenland beholdt sin egen valuta, havde landet ikke kunnet overse de klare krisesignaler, men havde været nødt til at gribe ind på et meget tidligere tidspunkt. Og krisen var ikke blevet så dyb. Den islandske finansminister har da også udtrykt glæde over ikke at være i sin græske kollegas sko.

Også i Sverige har valutakurserne tilpasset sig virkeligheden. Vores nordiske nabo har bl.a. via en selvstændig krone haft muligheden for at få det bedste ud af situationen, og har nu en økonomisk vækst, der er blandt verdens største.

Folketinget og den danske regering har trods det danske nej til euroen for ti år siden valgt at binde kronen til euroen. Det fik den amerikanske investeringsguru Peter Schiff til for få dage siden at udtale: “Det ville faktisk give mere mening, hvis euroen var bundet op på den danske krone. Hvis man er til eksamen og vil snyde sig igennem, så kigger man jo efter hos den klogeste i klassen – ikke den dummeste”.

Måske er det på tide at komme væk fra den synkende skude, for hvis man skal tro den franske præsidents budskab i sin nytårstale, så synker EU uden euroen. Vi er nogen der foretrækker et mindre, hurtigere og mere robust skib igennem de urolige vande.

Back To Top