Før påske var Cypern på nippet til at rive sløret af den eurokrise, som EUs ledelse har forsøgt at fornægte den fortsatte eksistens af siden årsskiftet. Ø-statens banker er i voldsom gældskrise og for at tilbyde en lånepakke, krævede den såkaldte trojka – EU-Kommissionen, EUs centralbank (ECB) og den internationale valutafond IMF – i midten af marts, at alle opsparinger i landets to største banker – selv de allermindste - på private bankkonti skulle brandbeskattes med op til 9,9 pct.

Befolkningen gik på gaden i protest og et flertal i Cyperns parlament sagde klart nej, hvilket rystede EU og forstærkede euroens generelle krise.

”Hvis finanssektoren bryder sammen, så vil Cypern sandsynligvis blive tvunget til at droppe euroen. De vil være tvunget til at devaluere kraftigt, og så er der ingen anden mulighed end igen at have sin egen valuta”, sagde en højtstående embedsmand i Bruxelles.

Men efter flere dages yderligere forhandlinger indgik Cyperns regering og trojkaen en ny aftale, hvor opsparinger i de to banker på op til 100.000 euro (ca. 750.000 kroner) blev fredet, mens alt derover beslaglægges til at betale bankernes gæld.