Dansk tilslutning til aftalen om EU’s nye patentdomstol betyder afgivelse af suverænitet efter grundlovens paragraf 20. Det konstaterede Justititsministeriets embedsfolk i foråret. Og det betyder, at det skal vedtages med fem sjettedeles flertal i Folketinget, hvis tilslutningen ikke skal til folkeafstemning.

EU-tilhængerne ønker ikke den folkeafstemning, som hele tre folketingspartier krævede i foråret (Enhedslisten, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti). I slutningen af maj gav Liberal Alliance efter for et massivt pres og droppede sit krav om folkeafstemning om EU’s patentdomstol. Men de to andre partier udgør mere end en sjettedel, så sidst i september gik Dansk Industris administrerende direktør Karsten Dybvad, statsminister Helle Thorning-Schmidt og Venstres formand Lars Løkke Rasmussen i offensiven mod tilhængerne af folkeafstemning.
”Det er ubegribeligt, at der er partier i Folketinget, der ikke vil stemme for patentdomstolen. Den er ubetinget en gevinst for danske virksomheder og dermed for hele det danske samfund”, sagde Dyvad på et arrangement i København den 24. september.

Nej til domstol skader ikke virksomheder

Folkebevægelsen mod EU, som også kræver folkeafstemning om patentdomstolen, forstår ikke DI-direktøren:
- Et dansk nej til EU-patentet betyder ikke at danske virksomheder ikke ville kunne søge om patent og køre sager ved patentdomstolen i EU. Det har Kommissionen selv erkendt i et svar til mig. Som repræsentant for erhvervslivets interesser burde Karsten Dybvad i højere grad bekymre sig om alle de virksomheder, f.eks. indenfor IT-området, som vil kunne blive ramt af de nye patentregler i EU. I stedet for Dybvads lalleglade EU-begejstring er der bestemt brug for en grundig og saglig diskussion om hvad EU’s patent vil betyde i Danmark, siger MEP Søren Søndergaard.

Helle Thorning-Schmidt mente ikke, at modstanderne mod patentdomstolen har nogle gode argumenter. Og Lars Løkke Rasmussen opfordrede til, at der blev indkaldt til forhandlinger for at undgå en folkeafstemning.
Hvis DF og EL står fast, så tegner det til, at der kommer folkeafstemning inden næste sommer.