fbpx Skip to content

Ordfører i EU: Ok at skære finner af levende hajer

Af Magnus Harkjær

Er det her okay? En levende haj får skåret sine finner af og bliver kort tid efter kastet tilbage i havet for at dø.

Ja, siger portugisiske Maria do Céu Patrão Neves fra gruppen af kristendemokrater i EU-Parlamentet. Hun er ordfører i fiskeri-udvalget og forsøgte onsdag at blokere for et forslag fra kommissionen, der vil fjerne alle undtagelser for et forbud mod den uhyggelige jagt på hajens værdifulde finner.

Vejen til det døde hav

For en sjælden gangs skyld havde EU-Kommissionen ellers gang i noget fornuftigt med deres forslag om at forbyde afskæring af hajfinner, men er den ikke gal det ene sted i EU, så er den med garanti et andet.

Den portugiske ordfører frygter nemlig, at man vil miste penge på at forbyde det brutale fiskeri. Derfor skal nogle fiskere med specielle tilladelser fortsat have lov at skære finnerne af levende hajer.

I parlamentets fiskeri-udvalg var der onsdag en vis forvirring om, hvorvidt den portugisiske ordfører får lov til at indføre en regel om, at nogle fartøjer fortsat skal have lov at skære finnerne af. Det skal dog gøres klart, inden politikerne i oktober skal stemme om lovgivningen i Strasburg.

I dag kaster mange fartøjer hajerne levende tilbage i vandet, fordi de store fisk fylder for meget på skibet. Når man kun har finnerne med tilbage, er der plads til meget mere.

Finnerne er nemlig langt flere penge værd end resten af hajen, fordi det betragtes som en delikatesse i for eksempel Kina. En skål med hajfinne-suppe kan derfor koste mange hundrede kroner.

Vigtig fiskepolitik dette efterår

Spørgsmålet om afskæring af hajfinner er langt fra det eneste vigtige spørgsmål inden for fiskeripolitik dette efterår.

En ny reform for fiskeriet skal vedtages, og Folkebevægelsen mod EU vil slås for, at de kommende generationer også kan opleve vilde fisk i havet.

I dag sejler gigantiske fiskefabrikker rundt og støvsuger havene for fisk. Det skal ændres radikalt, hvis ikke havene skal blive til tomme vandørkener om få år.

Back To Top