fbpx Skip to content

Pas på botten! Nyt EU-direktiv kan true ytringsfriheden på nettet

En omdiskuteret paragraf i et nyt EU-direktiv pålægger platforme som YouTube og Facebook at gennemtrawle alt indhold, der uploades hos dem, og automatisk fjerne det, hvis det vurderes at være i strid med copyright-reglerne.

Rina Ronja Kari er medlem er EU-Parlamentet for Folkebevægelsen mod EU. Foto: Olivier Hansen.

I øjeblikket er et hedt emne i EU den kommende revidering af EU’s copyright-direktiv. Det er det, der udstikker de fælles regler for, hvordan copyright skal håndhæves, blandt andet når der deles materiale på nettet.

Kommissionen fremlagde sit udspil til et nyt copyright-direktiv tilbage i 2016, og det har fået alarmklokkerne til at ringe hos en række organisationer.

Det gælder blandt andet paraplyorganisationen EDRi og NGO’en Electronic Frontier Foundation (EFF), som begge arbejder for civile rettigheder på nettet.

Den farlige artikel 13

Det er særligt den såkaldte artikel 13 i Kommissionens udspil, som vækker bekymring.

Den handler om informationsplatforme, som udbyder store mængder af bruger-uploadet indhold, altså tjenester som YouTube eller Facebook. Artikel 13 forpligter dem til at tage tiltag for at sikre, at det indhold, der bliver uploadet, ikke overtræder copyright-reglerne, og eksempelvis uploades af andre end dem, der har rettigheder til det. Indholdet skal holdes op imod en database af copyright-beskyttet materiale. Hvis indholdet minder om noget, der er i databasen, skal det automatisk fjernes.

Det giver måske umiddelbart meget god mening. Jeg må jo heller ikke bare uploade hele den nye Star Wars film til YouTube eller stjæle min lokale forfatters bogmanuskript og poste det på Facebook.

Men problemet er, at det er meget svært i praksis at begrænse håndhævelsen til kun at gælde reelle overtrædelser af copyrightreglerne.

Som eksempel på hvordan det kan håndhæves i praksis står der i den omstridte artikel 13, at platformene jo kan bruge “teknologier til genkendelse af indhold.” Vi taler altså om bots, der skal gennemtrawle alt indhold, der uploades på nettet, og automatisk fjerne det, hvis det vurderes at være i strid med copyright-reglerne. Og så bliver det pludselig ret skræmmende!

Hvad hvis du for eksempel har været til en demonstration, og uploader en video til YouTube fra demoen, hvor der spilles noget musik i baggrunden, som er copyright-belagt? Hvis botten genkender musikken og vurderer, at du har brudt Sony’s copyright? Eller hvis du har en Adidas-trøje på på dit profilfoto på Facebook, og botten genkender logoet? Så bliver din video eller dit billede måske automatisk bortcensureret, og så skal du klage til YouTube eller Facebook for at få det tilbage. Enhver, der har prøvet at komme i kontakt med de firmaer, ved hvor svært det kan være!

Artikel 13 rykker altså bevisbyrden for at indholdet er legalt over på brugerne.

I dag er der i øvrigt kun ét land som har indført botter med magt til at håndhæve copyright-beskyttet materiale online, og det er Kina, et land som bruger det til at kontrollere den offentlige samtale. Ikke nogen rar sammenligning!

Samme bekymring har 70 fremtrædende debattører i datasikkerheds-debatten, der så sent som i denne uge sendte et åbent brev til EU-parlamentets formand Tajani om direktivet.

Her skriver de, at “ved at kræve internetplatforme automatisk skal filtrere alt indhold, som deres brugere uploader, tager artikel 13 et hidtil uset skridt i retning af at ændre internettet fra at være en åben platform for deling og innovation, til at blive et værktøj for automatiseret overvågning og kontrol af sine brugere(…) Den skade, det kan påføre det frie og åbne internet som vi kender det, at det er svær at forudsige, men kan efter vores mening betydelig.”

Lad os rejse debatten

Andre aktører ser på copyright-direktivet med ganske andre øjne.

De faglige organisationer for journalister, tekstforfattere og andre rettighedsindehavere kæmper en helt forståelig kamp for, at direktivet i højere grad vil sikre deres medlemmers rettigheder. Selvfølgelig skal journalister, musikere, manuskriptforfattere og andre have løn for deres arbejde! Man skal ikke bare kunne stjæle en artikel eller en sang og uploadet den på internettet.

I denne uge skal parlamentets retsudvalg tage stilling til Kommissionens udspil, og herefter skal det forhandles på plads mellem parlamentet, rådet og kommissionen. Det er altså på vej ind i den afgørende fase i EU-systemet.

Jeg forstår til fulde både bekymringerne rettighedsorganisationerne og de faglige organisationer og vil bruge min stemme på, at de bliver hørt i de kommende forhandlinger.

Jeg vil også gøre mit for at sikre, at vi får mere oplysning om direktivet herhjemme, så det her er langt fra det sidste, I hører fra mig i denne sag.

Men jeg hører også meget gerne fra jer derude, der har sat jer mere ind i direktivets konsekvenser! Lad os se, om vi kan skabe noget mere debat om det nye copyright-direktiv, inden det er for sent.

(Dette indlæg blev først bragt i Dagbladet Arbejderen)

Back To Top