fbpx Skip to content

Patentdomstol gavner de multinationale


Af Rina Ronja Kari, MEP og spidskandidat for Folkebevægelsen mod EU, og Nkolaj Willumsen, EU-ordfrører (EL)

Erhvervs- og vækstminister Henrik Sass Larsen og formanden for CO-Industri og for Dansk Metal, Claus Jensen, anbefaler i et indlæg 24/4 et ja til patentdomstolen. Argumentationen er stort set magen til den, man kan finde på Erhvervs- og Vækstministeriets såkaldt ”neutrale” hjemmeside, som ifølge Jyllands-Postens vurdering (også 24/4) er »manipulerende.«

Det tyder på, at tilhængerne af patentdomstolen ikke ønsker en reel debat om de faktiske konsekvenser af en patentreform. Faktum er: Et ja til patentdomstolen 25/5 kan få alvorlige konsekvenser for vores fællesskab og for små innovative virksomheder. Det vil flytte magt fra Danmark til EU i et uoverskueligt omfang, og vinderne bliver store multinationale selskaber.

Et ja vil medføre, at man kan tage patent på langt flere ting i Danmark. I dag bliver kun ca. hvert 10. europæiske patent godkendt her, men enhedspatentet vil presse alle europæiske patenter ned over os.

Den udvikling vil primært gavne helt store multinationale virksomheder, for de udtager allerede i dag flest europæiske patenter. Også nogle, som man kun kan ryste på hovedet ad. I sommer tog fødevaremastodonten Monsanto f.eks. patent på en type broccoli, der ellers var naturligt fremavlet, men det europæiske patent gør nu broccolien til Monsantos ”opfindelse”.

Andre kæmpefirmaer har taget patent på gen-sekvenser og viden om sygdomme, så det f.eks. er absurd dyrt at screene for eller forske i visse former for kræft.

Uden hensyn til Danmark

Det er sådanne forhold, vi siger ja til, hvis Danmark stemmer ja. Et ja vil ydermere betyde, at grænserne for, hvad multinationale kan patentere, rykker sig endnu mere ”“ helt uden hensyn til danske domstole, politikere eller almindelige mennesker.

Hovedargumentet for et ja ”“ at det vil få arbejdspladser til at myldre frem i dansk erhvervsliv ”“ hænger i øvrigt ikke sammen.

Mindre end 1 pct. af de danske virksomheder har udtaget europæiske patenter. For de resterende 99 pct. vil de mange nye patenter primært blive en belastning.

Flere patenter på alle mulige og umulige områder vil jo medføre, at flere danske virksomheder bliver sagsøgt for patentbrud. Det vil skade alle de danske virksomheder, der ikke har råd til en hær af jurister.

Et nej til EU-patentdomstolen vil omvendt ikke skade danske virksomheder. For det vil stadig stå virksomhederne frit for at udtage et europæisk enhedspatent på lige fod med alle andre lande ”“ patentet vil blot ikke gælde i Danmark.

Vi har kort sagt intet at vinde ved at tilslutte os patentdomstolen 25/5 ”“ men vi har rigtig meget at tabe.

Back To Top