fbpx Skip to content

Rekordstor glyphosat-modstand i EU: En million underskrifter indsamlet

Over en million europæere har skrevet under i protest mod pesticidet glyphosat. Underskrifterne er indsamlet gennem et europæisk borgerinitiativ. Håbet er at påvirke EU-Kommissionen.

Glyphosat er verdens mest anvendte sprøjtemiddel. (Foto: Brian Robert Marshall via Wikimedia Commons)

Efter knap fem måneder har over en million europæere skrevet under på, at de ønsker at få forbudt pesticidet glyphosat, der er verdens mest anvendte ukrudtsmiddel, som især kendes fra Roundup. Det skriver Ingeniøren.

Det er organisationen WeMove.EU, der koordinerer det europæiske borgerinitiativ på vegne af 100 organisationer i 15 EU-lande.

De mange underskrifterne er blevet indsamlet gennem et europæisk borgerinitiativ – også kendt som ECI. Det er første gang, at et borgerinitiativ har nået kravet til underskrifter så hurtigt.

Pres på kommissionen

Underskrifterne kan ikke i sig selv tvinge EU-Kommissionen til at forbyde glyphosat, men det ligger implicit i ECI-ordningen, at Kommissionen skal lytte til borgerne, hvis der er opbakning nok bag en sag.

Tirsdag den 13. juni var glyphosatsagen til høring i EU-Parlamentet, hvor EU-kommissæren skulle forklare, hvordan man sikrer sig, at de videnskabelige data er korrekte, hvis man forlænger godkendelsen.

>> Læs mere her

Samtidig ønsker EU-parlamentet også, at man finder alternativer til glyphosat.

WHO har lavet en række undersøgelser som påviser, at glyphosat kan forårsage kræft. En lang række anerkendte kræftforskere har også kritiseret EU’s videnskabelig metoder.

 

Back To Top