fbpx Skip to content

Rina Ronja Karis runde fødselsdag markeret i medierne

BERLINGSKE

Fra Nørrebros BZ-miljø til Strasbourg

30 år. Da Rina Ronja Kari var 15 år, meldte hun sig ind i Folkebevægelsen mod EU på foranledning af sin far og i frustration over, at hun ikke måtte stemme.

Dagens portæt: Rina Ronja Kari er i dag den eneste danske EU-modstander i Europa-Parlamentet. Hun vil faktisk have Danmark meldt helt ud af Den Europæiske Union.

Og så er hun den yngste og den første repræsentant for Folkebevægelsen mod EU, der ikke er rundet af modstanden mod Danmarks medlemskab af Fællesmarkedet i 1972.

Det er ikke nogen tilfældighed, at Rina Ronja Kari blev venstreorienteret EU-modstander.

Alt andet ville have været et radikalt opgør med hendes opvækst. Hun er født i 1985 af forældre, som begge var aktive i BZbevægelsen.

Og ja, hun er med navnet Ronja opkaldt efter Astrid Lindgren-figuren Ronja Røverdatter.

I midten af 1980erne var BZbevægelsen på sit højeste.

Tomme huse blev med jævne mellemrum besat af unge og ryddet igen af talstærkt politi i kampuniform. Gadekampe mellem betjentene og de unge hætteklædte var en del af livet i København, da Rina Ronja Kari kom til verden.

Som hun senere har forklaret i et interview, så passede det fint med en røverdatter til tiden, opvæksten på Nørrebro og forældrenes alternative forhold til samfundet og ejendomsretten.

Navnet Rina kom til, fordi hendes mor og far ikke kunne blive enige, og efternavnet Kari er af estisk-finsk oprindelse.

Da folkebevægelsens medlem af EU-Parlamentet var otte år, stemte danskerne ja til Maastricht-traktaten med de undtagelser, der fulgte af Danmarks nej året før og forhandlinger med de øvrige EU-lande.

Nørrebro stod i brand i bogstavelig forstand. Politi og demonstranter fyldte gaderne omkring Sankt Hans Torv. Og det endte med, at politiet skød ind i mængden.

Rina Ronja flyttede mellem sin mor og og far hver mandag og var denne aften hos sin far, som boede lige ned til Torvet. Hun husker, hvordan nogle af hans venner, som var med i demonstrationen, trængte til en pause fra kampene og kom op i lejligheden og fortalte om de voldsomme begivenheder.

Rina Ronja Kari var ikke i tvivl om, at der var sket noget stort og undrede sig over, hvordan skoledagen dagen efter bare kunne være den samme.

I 2000 skulle danskerne igen stemme om euroen, og den 15-årige Rina Ronja Kari meldte sig ind i Folkebevægelsen mod EU på foranledning af sin far og i frustration over, at hun ikke måtte stemme.

Det blev igen et nej.

Senere meldte Rina Ronja Kari sig ind i Enhedslisten, og da en række fremtrædende medlemmer af partiet takkede nej til at stille op for bevægelsen sidste år, og Søren Søndergaard ikke ønskede at fortsætte, slog Rina Ronja Kari til og var først suppleant og blev i maj sidste år som spidskandidat valgt med 63.673 personlige stemmer. Det var det tredje EU-valg, hvor hun havde stået på listen for Folkebevægelsen mod EU.

Rina Ronja Kari har en ægtefælle, der er ph. d.-studerende og datteren Stella på fire år.

Før hun fandt vej til Bruxelles og Strasbourg havde hun job som organisationskonsulent i Pædagogstuderendes Landssammenslutning, og hun har en kandidatuddannelse fra RUC i virksomhedsledelse.

JYLLANDS-POSTEN

EU-modstander fylder 30 år

Rina Ronja Kari, medlem af EU-Parlamentet, København og Bruxelles fylder 30 år søndag.

Rina Ronja Kari er politiker for Folkebevægelsen mod EU og blev ved EU-parlamentsvalget i maj sidste år valgt ind med over 60.000 personlige stemmer. Hun
har en kandidatuddannelse i virksomhedsledelse og har været ansat som sekretariatsleder i Erhvervsskolernes Elev-Organisation og organisationskonsulent
i Pædagogstuderendes Landssammenslutning.

POLITIKEN

Ung og erfaren

30 i morgen: Rina Ronja Kari meldte sig i år 2000 ind i Folkebevægelsen mod EU, i protest mod at hun var for ung til at stemme nej til euroen.

Hun var da 15 år, og hendes far var blevet træt af at høre på hendes brok.

Rina Ronja Kari havde i to uger beklaget sig over, at hun ikke var berettiget til at deltage i folkeafstemningen om dansk deltagelse i euroen.
I stedet for at brokke sig måtte hun gøre noget, lød budskabet fra faderen.

Og sådan gik det til, at Rina Ronja Kari blev medlem af Folkebevægelsen mod EU, som hun i dag repræsenterer i Europaparlamentet.
Ved valget i 2004 var hun som 19-årig den yngste danske kandidat.

Stod det til Rina Ronja Kari, fandtes hendes arbejdsplads slet ikke.

Hun er den eneste danske parlamentariker, der kæmper for, at Danmark skal helt ud af EU. Hun afløste i februar sidste år Søren Søndergaard i EU-parlamentet.
Efter få måneder i Bruxelles fik hun 63.673 personlige stemmer og en fornyelse af mandatet.

Hendes politiske mission er at dæmme op for »den konstante magtoverdragelse, der finder sted fra Danmark til EU«, og i første række står social dumping og forringelser af velfærd.

“Helt grundlæggende er jeg imod EU, fordi jeg har en demokratisk opfattelse af, at beslutningerne skal tages så tæt på borgerne som muligt«, sagde hun i 2012, og da hun i oktober 2013 blev Folkebevægelsens spidskandidat til EU-valget, udtalte hun til Politiken, at hun ville fokusere på konsekvenserne af det indre marked og den måde, hvorpå “EU vil blande sig i vores dagpengesystem, vores SU-system og vores velfærdssamfund.”

Rina Ronja Kari, der er uddannet cand.soc.i virksomhedsledelse fra Roskilde Universitet, har været ansat som sekretariatsleder i Erhvervsskolernes Elev-Organisation og organisationskonsulent i Pædagogstuderendes Landssammenslutning.

Hun har været talsperson for Ungdom mod EU, og siden 2004 har hun været medlem af Folkebevægelsens landsledelse og var dens talsperson fra 2008 til 2012.
Hun er medlem af Enhedslisten.

Rina Ronja Kari bor i København med sin mand, der er ved at udarbejde en ph. d.-afhandling ved Lunds universitet, og deres fireårige datter. Men hun tilbringer naturligvis en del tid i både Bruxelles og Strasbourg.

RITZAU

EU-modstander kunne ikke stemme nej til euroen

Rina Ronja Kari meldte sig ind i Folkebevægelsen mod EU i protest mod, at hun var for ung til at stemme nej til euroen. Søndag 15. februar fylder hun 30.

Rina Ronja Kari meldte sig ind i Folkebevægelsen mod EU i protest mod, at hun var for ung til at stemme nej til euroen. Søndag 15. februar fylder hun 30.

Da hun var 15 år, blev hendes far træt af at høre på hendes brok. Rina Ronja Kari havde i 14 dage beklaget sig over, at hun ikke var berettiget til at deltage i folkeafstemningen om dansk deltagelse i euroen.

I stedet for at brokke sig måtte hun gøre noget, lød budskabet fra faderen. Og sådan gik det til, at Rina Ronja Kari blev medlem af Folkebevægelsen mod EU, som hun i dag repræsenterer i Europaparlamentet.

Og stod det til københavnske politiker, som fylder 30 år søndag, fandtes hendes arbejdsplads slet ikke.

– Helt grundlæggende er jeg imod EU, fordi jeg har en demokratisk opfattelse af, at beslutningerne skal tages så tæt på borgerne som muligt, forklarede hun i 2012 til Nørrebro Nordvest Bladet.

To år senere blev hun parlamentsmedlem, da hun afløste Søren Søndergaard, og efter få måneder i Bruxelles fik hun også vælgernes blåstempling af udskiftningen med 63.673 personlige stemmer og en fornyelse af mandatet.

Det var hendes tredje parlamentsvalg som kandidat for Folkebevægelsen, hvor hun igennem otte år fungerede som talsperson i først ungdoms- og siden hovedorganisationen.

Ved siden af EU-modstanden har Rina Ronja Kari en kandidatuddannelse i virksomhedsledelse, ligesom hun har været ansat som sekretariatsleder i Erhvervsskolernes Elev-Organisation og organisationskonsulent i Pædagogstuderendes Landssammenslutning.

Foruden Folkebevægelsen mod EU er hun også medlem af Enhedslisten.

Back To Top