fbpx Skip to content

Rivegilde i EU om USA’s overvågning

Det tyske ugemagasin der Spiegel fortalte lørdag, at EU-institutioner også rammes af den omfattende overvågning af telefonopkald, sms’er, emails og trafik på internettet, som den amerikanske afhopper Edward Snowden har fortalt, at USA får lavet i bl.a. Europa af efterretningstjenesten NSA . Det er bl.a. EU’s ambassader i New York og Washington som overvåges.

I EU-parlamentet, EU-Kommissionen og blandt EU’s regeringsledere er der kommet kraftige protester. Flere truer med konsekvenser for den frihandelsaftale, som EU for tiden forhandler med USA om.
”Vi kan ikke forhandle om et stort transatlantisk marked, hvis der er tvivl om, hvorvidt vores partnere aflytter kontorerne hos de europæiske forhandlere”, siger EU’s justitskommisær iviane Reding og bakkes op af bl.a. den franske præsident Francois Hollande:
”Vi kan ikke acceptere denne form for opførsel mellem partnere og allierede. Vi anmoder om, at det stopper øjeblikkeligt. Der kan ikke være forhandlinger eller transaktioner på nogen områder, før vi har fået disse garantier på Frankrigs vegne og på vegne af resten af EU”.

Den amerikanske præsident Barack Obama har forsøgt at bagatellisere afsløringen:
”Alle efterretningstjenester, ikke bare vores, men enhver europæisk efterretningstjeneste, enhver asiatisk efterretningstjeneste, ja overalt hvor der er efterretningstjenester, er der én ting, de vil: De vil forsøge at forstå verden bedre og, hvad der sker i verdens hovedstæder, fra kilder, der ikke er tilgængelige gennem New York Times eller NBC News”.
Og den amerikanske udenrigsminister John Kerry har udtalt, at ”det ikke er usædvanligt, at man søger informationer i andre lande”. Men efter en henvendelse fra EU’s udenrigsminister, Catherine Ashton, siger John Kerry:
”Lady Ashton rejste spørgsmålet for mig i dag, og vi blev enige om at holde kontakten. Jeg er enig i, at vi skal finde ud af, hvad situationen helt præcist er, og så vil jeg vende tilbage til hende.”

Back To Top