fbpx Skip to content

Se dokumenterne: Handelsaftale mellem EU og Japan lækket

Dokumenterne viser, at aftalen vil skade demokratiet og miljøet, siger Greenpeace, som har lækket hundredvis af fortrolige sider fra forhandlingerne mellem EU og Japan.

JEFTA skal deregulere handlen mellem EU og Japan og forventes forhandlet på plads i løbet af i år.

Du har sikkert hørt om handelsaftalerne TTIP og CETA og måske også om TiSA.

Men har du også hørt om JEFTA – handelsaftalen mellem EU og Japan?

Aftalen har hidtil ikke skabt debat i Danmark, men nu har Greenpeace Holland offentliggjort 205 hidtil hemmeligholdte sider af forhandlingsdokumenterne mellem EU og Japan.

“Regeringerne har gjort en stor indsats for at forhindre borgerne i at kunne følge med i forhandlingerne om en aftale, som får afgørende betydning for vores liv og den verden, vi lever i – både når vi taler om arbejdstagerrettigheder og miljøbeskyttelse. Det er ikke acceptabelt,” skriver politisk rådgiver Shira Stanton fra Greenpeace på organisationens hjemmeside.

Forhandlingerne om JEFTA startede officielt i marts 2013 og EU-kommissionen forventer at kunne lukke forhandlingerne i 2017. De lækkede dokumenter er dateret mellem januar 2016 og januar 2017.

>> Download dokumenterne her

Greenpeace: Læg alt frem

De lækkede dokumenter viser ifølge Greenpeace, at JEFTA ligesom andre store internationale handelsaftaler vil flytte massiv indflydelse fra de demokratisk valgte regeringer til store virksomheder.

Det betyder blandt andet, at det vil blive sværere for EU og Japan at leve op til deres forpligtelser i Paris-aftalen om tiltag for at beskytte klimaet. For eksempel vil aftalen sandsynligvis undergrave mulighederne for at stoppe illegal skovhugst rundt om i verden, også i Europa, vurderer Greenpeace.

Organisationen peger også på manglen på forpligtende paragraffer om miljøbeskyttelse i den lækkede aftale.

“JEFTA er en trussel mod vores demokratiske rettigheder, vores sundhed og miljøet. Hvis forhandlerne vil vise, at denne aftale gavner offentlighedens interesser, må de starte med at offentliggøre alle dokumenterne og vise os hvor de sociale og miljømæssige standarder er beskyttet i aftalen,” skriver Shira Stanton.

Kari: Dybt udemokratisk

I EU-parlamentet ser Folkebevægelsens medlem Rina Ronja Kari med stor bekymring på de lækkede papirer.

“Greenpeaces oplysninger tyder på, at EU-kommissionen endnu engang er ved at forhandle en handelsaftale på plads bag om borgernes ryg, som flytter indflydelse fra borgerne til de store virksomheder. Det er helt vanvittigt og dybt udemokratisk, at disse ting kun kommer frem fordi nogen har samvittighed til at lække dokumenterne,” siger hun.

 

Back To Top