fbpx Skip to content

Stegt flæsk og persillesovs

Kommentar af MEP Søren Søndergaard
i Nyhedsbrevet fra Folkebevægelsens faglige udvalg

En af sommerens helt store emner har været konflikten mellem 3F og Restaurant Vejlegården. Især i starten blev det i pressen fremstillet som en konflikt mellem den lille mand ”“ den sympatiske restauratør Amin Skov – overfor den store stygge fagbevægelse.

En række politikere benyttede lejligheden til at udråbe konflikten til en decideret ”frihedskamp”. For hvad var der dog galt i, at Amin Skov frit havde valgt at opsige en overenskomst med 3F og i stedet frit havde valgt at indgå en overenskomst med den kristelige KRIFA?

Så langt, så godt. Men problemet opstod, da de frihedskæmpende frihedselskere fra Vejlegården af en eller anden grund ikke ønskede at udstrække friheden til også at omfatte 3F’s medlemmer, f.eks. friheden til IKKE at arbejde for Amin Skov, det være sig som ansatte, som vareleverandører eller som annoncetrykkere.

Så skulle friheden lige pludselig erstattes af tvang ”“ tvang til at servicere en arbejdsgiver, som ellers klart havde tilkendegivet, at han ikke ønskede at have noget som helst med organiserede 3F’ere at gøre. Undtagen altså når de skulle tømme hans lokum, bringe ham hans flæsk og trykke hans annoncer.

Så langt gik disse frihedskæmpende frihedselskere, at de ligefrem ønskede at bringe EU ind som overdommer i konflikten og direkte tvinge Danmark til at acceptere, at friheden på arbejdsmarkedet kun gælder arbejdsgiverne, men ikke arbejderne.

Nogle gjorde det direkte, f.eks. Dansk Folkepartis Morten Messerschmidt, som ellers optræder som den store EU-kritiker. Men også partiet Venstre, som har fremsat et beslutningsforslag, som går ud på, at hvis en virksomhed har indgået en landsdækkende overenskomst (f.eks. med KRIFA), så skal denne respekteres af den samlede fagbevægelse.

Men hvad har det med EU at gøre, kunne man spørge? Forklaringen er, at med den stadig større magt som EU har fået, så er det hverken op til Venstre eller til Danmark at definere, hvad der menes med ”en landsdækkende overenskomst”. Det vil være op til EU ”“ og de vil i så fald også godkende polske eller rumænske overenskomster indgået med folk, som arbejder i Danmark.

– Hvis beslutningsforslaget vedtages, vil det betyde, at fagforeninger ikke kan køre konflikt mod virksomheder, hvor medarbejdere fra andre EU-lande har en overenskomst, der dækker Danmark, forklarede professor i erhvervsret på Ã…rhus Universitet, Ole Hasselbalch, forleden til Politiken og fik opbakning fra flere andre EU-kyndige.

Sagt på en anden måde, så betyder Venstres forslag, at 3F’s konflikt mod Vejlegården for en bedre overenskomst tilhører fortiden. Men det tilhører også fortiden, at konflikte mod at østeuropæiske bygningshåndværkere, landbrugsmedhjælpere eller industriarbejdere i Danmark spises af med en løn på 40-50 kroner i timen og tvinges til at arbejde under elendige arbejdsforhold. Hvis altså blot arbejdsgiveren har indgået en overenskomst med dem.

Det kan godt være at formålet med Venstres forslag er, at smide 3F og alle de andre LO-fagforeninger ud af fordøren, men samtidig åbner Venstre bagdøren for EU-introduceret løntrykkeri i massivt omfang og af værste skuffe.

Og så kan Amin Skov ellers forsøge at klare sig i konkurrencen fra ”Restaurant Vejlefarmen”, hvor endnu mere underbetalte græske kokke og tjenere knokler 48 timer om ugen med at servere stegt flæsk og persillesovs til EU-begejstrede politikere. Hvis han da ikke selv har opsagt sin overenskomst med KRIFA og i stedet indgået en græsk overenskomst.

Jeg siger velbekomme!

Back To Top