fbpx Skip to content

Tænketank: TTIP vil føre til social dumping

Forhandlingerne om handelsaftalen mellem EU og USA (TTIP) kan meget vel ende i øget social dumping i Europa.

I et netop udkommet arbejdspapir fra tænketanken ETUI, som er tilknyttet den europæiske fagbevægelse, sammenfattes en række bekymringer for faglige rettigheder. Det skriver eufagligt.dk.

Harmonisering af reglerne og standarder, som er en af hovedingredienserne i TTIP, frygtes nemlig ifølge tænketanken at medføre et “race to the bottom”, hvor lønninger og arbejdsvilkår presses mod bunden i højere grad end hidtil antaget.

TTIP presser lønninger og arbejdsvilkår
Den britiske fagforening GMB påpeger derfor, at TTIP-aftalen udgør en “meget reel risiko for at hårdt tilkæmpede arbejderrettigheder i Europa vil blive tvunget ned på det meget lave niveau af arbejderrettigheder i USA”.

USA har på mange områder dårligere arbejdsvilkår og færre rettigheder, og med en harmonisering af reglerne frygtes det, at europæiske standarder vil presset ned til laveste fællesnævner.

Derfor kræver det største britiske fagforbund, UNITE, at Kommissionen skal tvinge USA til at ratificere de resterende 6 ud af 8 af ILO’s (International Labour Organization) grundlæggende rettigheder, som forudsætning for indgåelse af TTIP-aftalen.

Ikke overraskende

MEP Rina Ronja Kari er langt fra overrasket over konklusionen fra tænketanken. Hun har hele tiden været bange for, at arbejderrettigheder vil lide et knæk mens øget social dumping vil vælte frem, hvis TTIP bliver en realitet.

“Når borgere, fagforeninger og NGO’er er imod indgåelsen af handelsaftalen TTIP, er det jo fordi almindelige mennesker grundlæggende stilles værre til fordel for store multinationale virksomheder,” siger Rina Ronja Kari og fortsætter:

“Social dumping er fuldkomment uacceptabelt. TTIP-aftalens betydning for vores arbejdsmarked viser blot endnu tydeligere hvorfor handelsaftalen skal sparkes til hjørne.”

Privatiseringer i velfærden
TTIP-aftalen lægger også op til flere privatiseringer af offentlige ydelser.

Forhandlingerne om handelsaftalen indeholder en såkaldt negativ-liste. Det vil altså kun være offentlige ydelser omfattet af listen, som vil være fritaget fra privatiseringer.

Den Europæiske Faglige Sammenslutning kræver, at der omvendt bør være tale om en positiv-liste, hvor offentlige ydelser som udgangspunkt er fritaget fra privatiseringer med mindre andet er udtrykkeligt nævnt.

“EU må aldrig kunne tvinge medlemslandene til at privatisere velfærden. Det skal være medlemslandene selv, der bestemmer, hvordan den offentlige velfærd skal forvaltes – regnedrengene i EU skal ikke kunne lege købmand og sælge ud af vores velfærd,” siger Rina Ronja Kari.

Back To Top