fbpx Skip to content

Unge fra Folkebevægelsen tager til Bruxelles

Tolv unge fra Folkebevægelsen mod EU har været på besøg i Bruxelles for at lære mere om EU, så de bedre kan give Unionen modstand.

Tolv unge fra Folkebevægelsen mod EU var på besøg i EU-Parlamentet for at kunne give mere kvalificeret modstand til EU.

Af Susanna Dyre-Greensite

Tolv personer fra ungdomsnetværket ”Tid til Handling” tog 3. maj til Bruxelles for at mødes med MEP’ere og rådgivere fra GUE/NGL, Folkebevægelsens gruppe i EU-Parlamentet, og blive lidt klogere på EU’s funktionsmåde og den danske deltagelse i EU.

Vi var afsted i tre dage. Ved slutningen af de tre dage var vi alle bedre rustet og endnu mere motiveret til at give EU modstand.

Møde med Rina Ronja Kari

Programmet lagde ud med et møde med Folkebevægelsens medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari. Hun fortalte både om Parlamentets formelle funktion og om Danmarks hhv. Folkebevægelsens rolle heri.

Desuden fortalte hun ”røverhistorier” fra hendes tid i Parlamentet, og reflekterede over, hvad der fungerer hensigtsmæssigt og uhensigtsmæssigt. Efterfølgende fik vi tid til at stille spørgsmål, hvor vi diskuterede valg af gruppe samt hvilken politik, der er mulig og ikke mulig at ændre i EU.

Efter mødet med Rina var det klart for alle deltagere, at Danmarks mulighed for at påvirke Unionens politik er stærkt begrænset.

EU’s landbrugspolitik

Efter mødet med Rina Ronja Kari mødte vi MEP Miguel Viegas fra det portugisiske parti PCP, som ligesom Folkebevægelsen sidder i GUE/NGL gruppen. Miguel Viegas diskuterede EU’s landbrugspolitik, dels i historisk øjemed og dels med hensyn til den aktuelle debat, da Kommissionen har foreslået en ændring af landbrugsstøtten i forbindelse med budgetudkastet, der kom i starten af maj.

Miguel Viegas er uddannet dyrelæge, økonom og byplanlægger, så han havde et unikt syn på udviklingen. I den efterfølgende debat blev der især diskuteret økologi, og variansen af spørgsmål og syn reflektere i høj grad mangfoldigheden af os, der var afsted.

Blandt deltagerne var en landmand, nogle universitetsuddannede, en salgsassistent og nogle gymnasiestuderende, og alle landsdele var repræsenteret. Således mener vi lidt forskelligt om økologisk kontra konventionelt landbrug, samt om, hvad der er forsvarligt at understøtte.

Vi blev dog enige om, at EU’s støtte af massiv overproduktion ikke var holdbar, og at vi gerne ville have muligheden for at tage diskussionen på demokratiske vilkår- ikke i EU.

Oplæg om Brexit og EU’s forsvarssamarbejde

Dagen efter indeholdt flere oplæg og debatter, denne gang med rådgiver Marc Botega fra GUE/NGL gruppen og rådgiver Allan Graversen Vesterlund samt praktikanter Mads Liberkind og Harald Aksnes Karmhus fra Rina Ronja Karis kontor.

Her blev der diskuteret forsvarssamarbejde, indvandring og Brexit mm.  Dagen indeholdt også en officiel rundvisning i Parlamentet og en ”lobby safari”, hvor Allan viste os rundt i lobby kvarteret of fortalte om, hvordan lobbyisme fungerer i EU.

Ingen tur til Bruxelles uden Belgisk øl, chokolade og sightseeing, så det blev der naturligvis også tid til. Vejret bød på strålende solskin der næsten kunne varme de mange kolde hænder, byen huser. Ved slutningen af turen var vi alle godt rystet sammen, glæde, lidt trætte og mere motiveret end nogensinde til at være aktive i EU modstanden.

Back To Top