fbpx Skip to content

Professor Niels I. Meyer er død

Jesper Morville
Fhv. medlem af Landsledelsen, Folkebevægelsen mod EU
21/08/2023

Professor Niels I. Meyer er død

Den kendte fysiker Niels I. Meyer er død 93 år gammel.

Han var en drivkraft i kampen imod indførelse af atomkraft i Danmark. Og han var i årtier engageret i kampen imod mere EU.

Hans kendte visionære bog om et gennemdemokratisk samfund, Oprør fra midten (skrevet sammen med K. Helveg Petersen og filosoffen Villy Sørensen i 1978) viser, hvorfor EUs samfundsmodel måtte ligge ham fjernt. Han ridsede i flere skrifter også konkrete alternativer til EU, f.eks. nærmere nordisk samarbejde, op.

I 1993 var han medstifter af JuniBevægelsen, og rettede fortsat i bøger og foredrag en ætsende kritik af EUs udvikling. Og han var stadigvæk også generel EU-kritiker. I sin bog “Udviklingens ulidelige skævhed” (fra 2001) skriver han bl.a.: “Jeg er oprørt over skiftende danske regeringers manipulationer med de danske vælgere i EF/EU-spørgsmålet – lige fra påstanden om, at EF ikke drejede sig om politik, over påstanden om den stendøde union og den spillevende miljøgaranti til de seneste års løfter om, at nu får vi ikke mere union.”

Han var et varmt og engageret menneske, og hans viden om både miljø og demokrati gjorde ham til en fantastisk vigtig kampfælle i bekæmpelsen af EU.

Hvil i fred.

 

Back To Top