fbpx skip to Main Content

74 pct. vil stemme nej til Icesave

Det islandske dagblad Morgunblaðið offentliggjorde mandag en ny meningsmåling foretaget af Capacent. Den viser, at 74 pct. vil stemme nej til regeringens Icesave-lov ved folkeafstemning i Island på lørdag. Kun 19 pct. vil stemme ja til den.
Den konservative formand Bjarni Benediktsson spurgte i går i det islandske parlament Altinget den socialdemokratiske statsminister Jóhanna Sigurðardóttir om hun ville trække loven og aflyse folkeafstemningen. Statsministeren svarede, at folkeafstemningen vil blive gennemført.

Da den islandske netbank Icesave kollapsede i 2008 kom en række spekulanter og investorer i især Storbritannien og Holland i klemme. Deres regeringer ydede dem kompensation for omkring 30 milliarder kroner, som disse regeringer nu kræver tilbagebetalt af den islandske stat. Det har den islandske regering accepteret over 15 år, hvilket vil koste hver islandske husstand langt over 300.000 kroner.

Men den islandske præsident ville ikke underskrive loven, hvorfor den skal til folkeafstemning. Og da islandske meningsmålinger i lang tid har vist, at et markant flertal i Island ikke accepterer loven om aftalen, har regeringen forsøgt at forhandle sig til en bedre aftale med briterne og hollænderne. Men de forhandlinger kollapsede i sidste uge.

Udviklingen truer sandsynligheden for at Island for lov til at blive medlem af EU. Storbritannien og Holland har nemlig mere end antydet, at de vil blokere optagelsesforhandlingerne, hvis ikke de får en Icesave-løsning, de kan acceptere.
Men her er den islandske befolkning enig med regeringerne i London og Haag. Det seneste års tid har meningsmåling efter meningsmåling vist klart flertal mod EU-medlemskab. Den seneste Capacent-måling fra den forgangne weekend sagde 56 pct. nej og 33,2 pct. ja.

Back To Top