fbpx skip to Main Content

Afsporet jernbaneliberalisering godkendt af Parlamentet

Af Maj Aslett-Rydbjerg, Bruxelles

EU-parlamentets godkendelse af ny jernbanepakke betyder, at mere liberalisering og privatisering er på vej til at blive en realitet

EU-parlamentet vedtog i juli andenbehandlingen af en ny jernbanepakke, som vil betyde ydereligere adgang for private selskaber og liberalisering af togdrift og net. Som noget nyt gælder forslaget ikke kun godstrafikken, men åbner også op for liberalisering af EU’s passagertrafik.

Forslaget omfatter ikke den nationale passagertrafik, men den ansvarlige EU-kommissær har meddelt, at han vil komme med et forslag til liberalisering af medlemsstaternes passagertrafik inden udgangen af 2012.
Søren Søndergaard udtalte i forbindelse med behandlingerne i Parlamentet, at beslutningen totalt ignorerer de utallige negative erfaringer med liberalisering af jernbanen fra for eksempel Storbritannien, Italien og Portugal, som viser, at sikkerheden, servicen, billetprisen samt personalets løn og arbejdsvilkår forringes.
Det eneste lyspunkt i forbindelse med andenbehandlingen, var vedtagelsen af et ændringsforslag om nødvendigheden af offentlige investeringer i jernbanenettet.
Jernbanepakken skal endnu en tur forbi Ministerrådet før det er endeligt vedtaget.

Back To Top