fbpx skip to Main Content

Anerkend Vestsahara nu

Søren Søndergaard, medlem af EU-parlamentet for Folkebevægelsen, er netop vendt hjem efter en studietur til det marokkansk besatte Vestsahara.

Baggrunden for besøget var dels, at den svenske Riksdag den 5. december 2012 vedtog, at Sverige bør anerkende “den sahrawiske arabiske demokratiske republik (Vestsahara) som en fri og selvstændig stat”. Og dels at EU-kommissionen og Marokko er i gang med at færdiggøre en ny fiskeriaftale. Sidste år afviste EU-parlamentet at godkende den daværende fiskeriaftale under henvisning til, at den gav den europæiske fiskeriflåde ret til at fiske i Vestsaharas farvand uden, at fortjenesten kom den besatte befolkning til gode.

Under besøget mødtes Søren Søndergaard bl.a. med den marokkanske demokratibevægelsen ’20. februar bevægelsen’ samt en række menneskerettighedsgrupper i det besatte Vestsahara.

Det marokkanske styre tillader ikke Vestsaharas befolkning at organisere sig og derfor blev Søren Søndergaard og de tre øvrige deltagere i delegationen tæt overvåget af det marokkanske sikkerhedspoliti under besøget.

Søren Søndergaard udtaler:

– Er der noget Marokko ikke gør, så er det at overholde menneskerettighederne og især ikke i det besatte Vestsahara. Derfor bør Danmark følge den svenske Riksdags eksempel og anerkende Vestsahara som en selvstændig stat.

– Med den overvågning vi har oplevet i Vestsahara og med de mange eksempler på menneskerettighedsovertrædelser, vi er blevet præsenteret for, er det åbenlyst, at Marokko ikke er et demokratisk land. Så meget desto mere uforståeligt er det, at de ledende cirkler i EU ønsker, at begunstige Marokko uden klare krav om forbedringer af menneskerettighederne – såvel i Marokko som i det besatte Vestsahara.

– De grove menneskerettighedsovertrædelser er i klokkeklar modstrid med den eksisterende rammeaftale mellem EU og Marokko, som på papiret bygger på “respekten for de demokratiske principper og menneskerettighederne, som de er stadfæstet i verdenserklæringen om menneskerettighederne”. Derfor bør EU-parlamentet endnu engang blokere for, at Marokko skal have lov til at tjene penge ved at sælge det besatte Vestsaharas fisk og andre naturressourcer til EU.

Læs mere på Sørens blog

Søren Søndergaard kan kontaktes på (+45) 4045 3849

Back To Top