fbpx skip to Main Content

Argentinas udenrigsminister taget til genmæle

Den argentinske regering blev i sidste uge genstand for hård kritik fra bl.a. EU, da regeringen annoncerede at de ville nationalisere argentinske oliefirma YPF. Et oliefirma, der er hvoraf 57 % af virksomheden er ejet af det spanske Repsol.

Ved nationaliseringen står Repsol til at miste halvdelen af sin produktion, næsten halvdelen af sine reserver, og en tredjedel af dens fordele, hvilket har fået den i forvejen økonomiske hårdt ramte spanske regering, til at kritisere den argentinske handelspolitik samt givet lovning om sanktioner og konsekvenser. Spanien har bl.a. stoppet importering af argentinsk biodiesel.

Kritikken støttes og lyder ligeledes fra EU, hvis handelspolitik er baseret på ideen liberalisering, privatisering og ideen om varens frie bevægelighed.

I går tog den argentinsk udenrigsminister, Hector Timerman, til genmæle i et åbent brev til EU’s handelskommissær Karel De Gucht:” Jeg finder det uacceptabelt at man sætter spørgsmålstegn ved vores lands handelspolitik”

Fra Argentinas side er nationalisering et forsøg på at opnå større indflydelse på landets eget nationale marked, der tidligere har været mere markant styret af vestlige investorer, samt at give indflydelse tilbage til den argentinske befolkning.

Back To Top