fbpx skip to Main Content

Bendt Bendtsen kørt over af EU i patentsag

ERIKHOGHSORENSEN.DK: [uddrag] Bendt Bendtsen (K) er i dag EU-parlamentariker og søger vælgernes gunst ved valget 25. maj 2014. Men selv som dansk erhvervsminister blev han i spørgsmålet om softwarepatenter på et EU-ministermøde i marts 2005 rullet i tjære og fjer og sendt hjem med uforrettet sag. Oven i købet stik imod et folketingsflertals ønske.

Sådan blev Danmark og den danske softwarebranche behandlet af EU ved den lejlighed. Derfor er det vigtigt op til folkeafstemningen om EU’s patentdomstol 25. maj 2014, at man som vælger selv undersøger tingene og ikke bare lytter bevidstløst til danske politikere af enhver afskygning.

På erhvervsministermødet i marts 2005 blev Danmark kørt over i spørgsmålet om, hvad EU-bureaukraterne kaldte ”computer-implementerede opfindelser”. Frygten blandt mange små danske software-udviklere var, berettiget eller ej, at store koncerner som Microsoft, i dag afløst af Google, med deres hærskarer af advokater ville ramme de små og udnytte patentreglerne til at stjæle danske opfindelser. Dette aspekt skaber også usikkerhed i dag blandt danske softwareudviklere i spørgsmålet om EU’s patentdomstol, som skal afklares ved folkeafstemningen 25. maj.

Dengang fik softwareudviklerne overtalt et politisk flertal uden om den daværende VK-regering til, at Danmark på et ministermøde nede i EU skulle få mødelederen til at sørge for at gøre patentdirektivet til et reelt diskussionspunkt, B-punkt, frem for noget der bare skulle vedtages som et A-punkt. Så kunne Danmark, repræsenteret af Bendt Bendtsen, gøre opmærksom på, at danske softwareudviklere skulle tilgodeses.

Men mødelederen fra Luxembourg gad ikke lytte til indvendingerne fra Bendt Bendtsen og hans hollandske kollega, Laurens-Jan Brinkhorst. Det hele endte med, at Bendtsen ikke overholdt det folketingsmandat, han var blevet udstyret med, og Brinkhorst føjede spot til skade ved bagefter at hævde, at Bendtsens rolle var ufuldbyrdet, fordi danskeren ”var stået af i Roskilde” (ja, det er et korrekt citat!).

(…)

Læs mere hos Erik Høgh-Sørensen – klik her!

Back To Top