Et opgør om fremtidens arbejdsmarked er i gang i EU.
På den ene side står erhvervslivets lobbyister klar til at fjerne ”uønskede regler” og styrke virksomhedernes ”konkurrenceevne”. Heroverfor står fagligt aktive med knyttede næver, krav om overenskomst og paroler imod social dumping og arbejdskriminalitet.
Et centralt punkt i striden er EU’s direktiv for offentligt udbud, som i disse dage er til serviceeftersyn og skal opdateres til næste år. Op imod 2.000 milliarder euro af borgernes penge uddeles årligt via EU-udbud, og reglerne har derfor stor indflydelse på arbejdslivet hos mange utallige lønmodtagere.
– Alt for mange af disse penge går til virksomheder, der fusker og snyder deres ansatte, lyder kritikken fra danske fagforeninger, der ønsker strammere krav til de private firmaer, der løser opgaver for stat, kommune og regioner.
Kriminalitet og skattesnyd
Ifølge Europa Parlamentets egne undersøgelser så tildeles størstedelen af deres offentlige opgaver i EU indenfor service, transport og byggeri til de virksomheder, der tilbyder en løsning til den billigste pris.
– Men bag de lave tilbud gemmer sig dårlige arbejdsmiljøforhold; social dumping og ligefrem arbejdskriminalitet samt lange og ugennemskuelige entreprisekæder af konkurstruede virksomheder, som går konkurs så snart løn og skat skal betales. Samtidig oplever vi, at virksomheder, der krænker faglige rettigheder, alligevel vinder offentlige udbud, og at overtrædelserne ikke har konsekvenser for deltagelse i fremtidige budrunder.
Sådan skriver Fagbevægelsens Hovedorganisation i et høringssvar til EU-Kommissionen i anledning af den kommende revision af udbudsdirektiverne.
Kædeansvar
Hos Danske Byggefag – tidligere kendt som BAT – er man enig i kritikken af de nuværende EU-regler.
I et høringssvar om problemerne skriver organisationen, at problemerne ”har ramt store offentlige byggerier af kritisk infrastruktur, som broer, metro, letbaner og hospitaler” og slår fast: ”Vi håndterer dagligt sager med løntyveri, returkommission, trusler og vold”.
Danske Byggefag foreslår, at der i lovgivningen indføres krav om obligatoriske ”sociale klausuler med kædeansvar”. Det skal sikre, at den gældende overenskomst og arbejdsmiljø-lovgivningen respekteres.
I Valby hos 3F Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening, så bakker gruppeformand, Carsten Bansholm, op om kravet om kædeansvar. Men undrer sig over, hvorfor man venter på EU-
lovgivning for at skride til handling.
– Jeg ser ingen grund til at vente med at gribe ind overfor den kriminelle adfærd, som vi hver dag oplever fra arbejdergivernes side på de danske byggepladser. Fagbevægelsens krav om færre led i entreprenørkæden kan sagtens indføres i dansk lovgivning. Det er politisk vilje, der mangler, mener Carsten Bansholm.
Problemer med EU’s udbudsdirektiv
- Den laveste pris afgør, hvem der vinder opgaven
- Firmaer kendt for lønsnyd, arbejdskriminalitet, skattely og social dumping får offentlige penge
- Fagbevægelsen mangler juridisk opbakning til overenskomster, organisering og adgang til byggepladser
- Uklar lovgivning gør det svært at afvise svindelvirksomheder
Fagbevægelsens krav
- Obligatoriske sociale klausuler med kædeansvar, så det sikres at den gældende overenskomst og arbejdsmiljølovgivningen respekteres
- Udelukkelse af vikar- og mandskabsbureauer fra offentlige udbud
- Begrænsning af kæden af underleverandører til maksimalt ét led
- Hvidliste med virksomheder, der har vist – eller kan bevise – at de har ordnede vilkår
——
Artiklen er fra maj-nummeret af Faglig EU Debat, udgivet af Fagligt Udvalg i Folkebevægelsen mod EU.
Vil du modtage Faglig EU Debat på din mail fremover? Så send en mail til kimw@folkebevaegelsen.dk