fbpx skip to Main Content

EU vil anbefale nedrustning i FN og give 3,7 mia. kr. til våbenindustrien

EU-Parlamentet vil i en rapport anbefale, at FN skal arbejde for fred og nedrustning. Men samtidig vil EU-Parlamentet i en anden rapport give 3,7 mia. kr. til våbenindustrien. MEP Rina Ronja Kari kalder EU’s politik for ”dobbeltmoralsk” og ”dybt hyklerisk”.

EU vil give 500 mio. euro til den europæiske våbenindustri gennem European Defence Industrial Development Programme. (Arkivfoto: SSGT CHERIE A. THURLBY, USAF / Wikimedia Commons)

Dobbeltmoralen stortrives i EU. Det mener Folkebevægelsen mod EU’s medlem af EU-Parlamentet, Rina Ronja Kari, når hun ser på denne uges debatter og afstemninger i EU-Parlamentet i Strasbourg.

I dag debatterer EU-Parlamentet nemlig to meget forskellige rapporter. Den ene rapport omhandler EU-Parlamentets anbefalinger til FN’s 73. Generalforsamling. Her nævner EU-Parlamentet blandt andet, at man ønsker, at FN skal arbejde for fred, menneskerettigheder og nedrustning, samt forbekæmpelse af fattigdom.

I denne anden rapport foreslås det omvendt, at EU skal afsætte 500 mio. euro til udvikling af våbenindustrien i EU under det såkaldte European Defence Industrial Development Programme.

Der stemmes om forsvarsrapporten tirsdag 3. juli og FN-rapporten torsdag 5. juli.

Dobbeltmoral og hykleri

”Det er udtryk for en helt uhørt grad af dobbeltmoral og hykleri, at EU på den ene side ønsker, at FN skal arbejde for fred og nedrustning, mens man selv afsætter hundredvis af millioner til våbenindustrien,” siger Rina Ronja Kari.

Kari fremhæver også, at EU med sine flygtningeaftaler med Libyen har fået hård kritik fra blandt andet FNs børnefond UNICEF, fordi flygtningene udsættes for grove overgreb i Libyen. EU overlever dermed ikke selv sine fine ord og hensigter om at beskytte menneskerettighederne.

”EU er på ingen måde, den organisation for fred og menneskerettigheder, som EU altid selv forsøger at fremstille sig som. EU arbejder tværtimod for øget militarisering. Man giver skatteborgernes kroner til våbenindustrien frem for at bruge pengene på langsigtet udvikling eller humanitære indsatser til gavn for verdens fattige og udsatte,” siger Rina Ronja Kari.

Kari: Fratag EU Nobels Fredspris

Kari er også kritisk over for EU’s generelle attitude overfor FN.

”EU kører stigende grad sin egen dagsorden uden om FN, hvormed man medvirker til at undergrave FN-systemet. Det medvirker til at skabe større international splittelse, og i sidste ende modvirker det holdbare internationale løsninger på konflikter,” siger hun.

På denne baggrund mener hun også, at Nobelpriskomitéen burde fratage EU Nobel Fredspris, som Den Europæiske Union blev tildelt i 2012.

“EU har på ingen måde gjort sig fortjent til Nobels Fredspris. Tværtimod arbejder EU i direkte modstrid med Fredsprisen, fordi man jo arbejder for oprustning og øget militarisering. Det er det stik modsatte af Nobels idéer om fred og nedrustning,” siger Rina Ronja Kari.

Back To Top