fbpx skip to Main Content

ECB: Sammensmelt EU-landes finanslovsprocedure

Da lanceringen af den fælles valuta advarede mange skeptiske analytikere, at en monetær union uden en fælles finanspolitik uomgåeligt ville resultere i centrifugale tendenser, som i sende ende ville sprænge euroen. Siden har mange EU-ledere talrige gange forsvaret euroen og kaldt scenariet for et skræmmescenarie.

Men i kølvandet på gældskrisen, tvinger åbenlyse skævheder inden for eurozonen, EU’s ledere til at revurderer deres opfattelse og tænke i nye baner.

Det har fået formanden for den europæiske centralbank Jean-Claude Trichet til at opfordre EU’s medlemslande til at sammensmelte deres budgetprocedure, for på den måde forsøge at komme gældskrisen til livs.

EU’s præsident Herman Van Rompuy var allerede i maj i år inden på noget tilsvarende.

– Vi er tydeligvis konfronteret med en spænding inden for systemet, det berygtede dilemma ved at være en monetær union og ikke en selvstændig økonomisk og politisk union. Denne spænding har været der siden den fælles valuta blev oprettet. Men offentligheden var ikke rigtig gjort opmærksom på det, sagde han dengang.

Bemærkningen fra Jean-Claude Trichet kommer samtidig med gældskrisen tog en drejning til det værre. Spændevidden imellem italienske, spanske og belgiske obligationer sammenlignet med tyske obligationer er nemlig i øjeblikket rekordstort.

Læs mere på EUobserver.com – klik her

Back To Top